Visszautasították az egészségügyben a kormány béremelési ajánlatát

Szerdán elutasították az egészségügyi érdekvédők a kormány béremelésről szóló első ajánlatát- írja a pénteki Népszabadság. Ez az első ajánlat júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal emelné meg a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont csak bruttó tíz százalékos azaz átlagosan 13 ezer forintos - emelést kínálna. Az ajánlatról az érdekképviselők egyhangúan úgy vélekedtek: ha ez megvalósul, szembeállítja az orvosokat és a nővéreket. (Ők az ápolónőknek 20-30 ezer forintos emelést szeretnének.)
Index.hu, 2016. április 15. péntek, 08:53
Fotó: Reuters

A kormányzat az orvosi bérekre tett javaslattal elsősorban a rezidens ösztöndíjak miatt kialakult bérfeszültséget orvosolná. Tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak a rezidensi ösztöndíjból kilépő szakorvosok, hogy ne csökkenjen a szakképzési idő végén a jövedelmük. Ez azonban bérfeszültséget okozott, mert így a kezdő szakorvosok annyit keresnek, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Az általánosan ajánlott 100 ezer forinttal ezt a problémát orvosolták volna.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt: Balog Zoltán, az Emmi minisztere felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy a mentősöknek is alakítsanak ki életpályamodellt. Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány 100 milliárd forintot szán az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, de a Népszabadság szerint ennek csak 30-40 százaléka szolgálja valóban a béremelést, 60-70 milliárdot ismét a kórházi konszolidációra fordítanának.

A lap úgy tudja, a kormány a következő években is folytatná az egészségügyi dolgozók jövedelmi pozícióinak javítását, jövőre és a választások évében is tervez béremelést. Erre Balog Zoltán is tett utalást, amikor csütörtökön elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztériummal még egyezkednek az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről. (INDEX)

Mindeközben az állami hírtévében...
Az egészségügyért felelős államtitkár szerint valószínűleg meg fognak tudni állapodni az érdekképviseletekkel a jövő heti bérrendezésről szóló megbeszélésen. Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában úgy fogalmazott, szerencsés, hogy az ágazati bértárgyalások "összeértek" a jövő évi költségvetés tervezésével.
Az államtitkár elmondta, abban is egyetértés van a felek között, hogy nem egyszeri béremelésre, rendezésre van szükség.
A 2017 utáni időszak béremelési mértékei attól függnek, hogyan alakul a magyar GDP - mondta, hozzátéve, azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül az ágazati bérek elérjék az uniós bérek 70 százalékát.
A mentőszolgálatnál dolgozók életpályamodelljéről Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, egy külön kormányprogram készül a mentési és sürgősségi ellátásban dolgozókra nézve, amelybe beletartozik a bérfejlesztés, az infrastruktúra, az informatikai fejlesztés. Ez a komplex program az államtitkár szerint május végén kerülhet a kormány elé. (MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK