Visszaüthet a kiszámíthatatlanság

A múlt év második felében az Orbán-kormány több olyan intézkedést hozott, amelyek csökkentették a kiszámíthatóságot, ezzel együtt a "jó magyar kapitalizmus" kialakulásának esélyét rontották − jelentette ki Balázs Zoltán, a Közjó és Kapitalizmus Intézet ügyvivője.
Domokos László, 2011. május 19. csütörtök, 08:57
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A szervezet legújabb jelentése szerint a kabinet egyes intézkedései leértékelték a hosszú távú gondolkodást is.

Miközben a magyar gazdaság közelebb került a költségvetési egyensúlyhoz, ehhez a korábbinál népszerűbb eszközöket használt, ezek azonban rombolták a kapitalizmus hosszú távú esélyeit.

Ilyen lépések voltak például a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedések, valamint a szektorális különadók bevezetése.

A jelentés készítői szerint nem az a kérdés, hogy piaci vagy állami nyugdíjrendszer működik, hanem az, hogy a nyugdíjrendszer már sokadik reformját éli meg rövid időn belül, az újraszabályozás miatt a kormányzat hosszú távú ígéreteibe, a jogrendszer stabilitásába vetett bizalom rendülhet meg.

Az ágazati különadó hatásainak "elkendőzése" pedig a politikai népszerűség-keresés egyik legkevésbé elfogadható technikáját jelenti.

Ugyanis a kormányzat is tisztában lehetett azzal, hogy a különadók egy részét a cégek, pénzügyi vállalkozások, bankok a fogyasztókra, az ügyfelekre háríthatják át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.19 09:13

Hát nem árt ha a Fidesz jól odafigyel a Bajnaira. Ugyanis lényegében egy profin felépített konstruktív árnyékkormányról van szó...
( az eddigi gyakorlattól eltérően azt is elismerik mi a jó és nem azzal foglakoznak, hogy a másik oldal máját tépjék, mert ez teljesen értelmetlen és nem is állna jól komoly politikusoknak )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html