Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat az MTI-hez eljuttatott szombat délutáni figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Hajnalra a hőmérséklet északkeleten helyenként megközelítheti a mínusz 15 fokot. Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban ekkor már nem borítja a felszínt hóréteg, így hófúvás nem várható - tették hozzá. Vasárnapra már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Helyreállt a forgalom

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője az autópálya bábolnai lehajtójánál tartott sajtótájékoztatóján szombaton. Kossa György tűzoltó dandártábornok elmondta: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.

A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt. Kossa György hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset. A dandártábornok megjegyezte: a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.

Elakadt a lánctalpas

A rendkívüli időjárási körülmények még szombaton is rendkívüli eseményekhez vezettek. Így például, elakadt egy áramellátás helyreállítását segítő honvédségi lánctalpas jármű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány térségében. A járművet tréleren kora délután indították útra az egység hajdúhadházi Vay Ádám kiképző bázisáról, hogy segítséget nyújtson a rendkívül nehéz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelőknek az elektromos üzemzavar elhárításához - mondta el Révészné Markovics Zita hadnagy, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje. A PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas Ibrány határában egy víz alá került magasfeszültségű oszlopnál nyújtott volna megközelítési lehetőséget az E.On Zrt. szakembereinek. A jármű a mocsaras területen azonban elakadt, így a lövészdandár kiképző bázisáról egy másik kétéltűt szállítanak a helyszínre, hogy kimenekítse a bajba került lánctalpast, és a két eszköz együtt segítse a szerelőket a javítási munkálatok elvégzésében.