Évi kilencmilliárdot költ antibiotikumra a magyar

A hazai betegek évente csaknem kilencmilliárd forintért vásároltak antibiotikumot az elmúlt három évben, tavaly több mint 7,3 millió, 2017-ben és 2016-ban 6,7-6,7 millió dobozt vettek - írja a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján.
Domokos László, 2019. július 10. szerda, 07:04
Fotó: Pixabay

Magyarországon európai viszonylatban az átlagnál kevesebb antibiotikumot használnak, viszont a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya szerint - írta a napilap.

A vényköteles antibiotikumok tb-támogatása tavaly 3,4 milliárd forint volt. Az egészségbiztosító adatai szerint a vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztói ára 2017-ben 477 milliárd forintot tett ki, abban az évben a támogatott patikaszerekért 124 milliárd forintot fizettek a betegek.

A WHO egy tavalyi tanulmánya szerint bár Magyarországon az európai átlagnál kevesebb antibiotikum fogy, a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen: a pácienseket gyakran szükségtelenül kezelik széles spektrumú antibiotikummal, ami súlyosabb mellékhatásokhoz, magasabb költségekhez, a rezisztencia gyorsabb kialakulásához vezethet.

A fekvőbeteg-ellátó intézményekben a legtöbb antibiotikum az intenzív osztályon és a belgyógyászaton fogy, de nagy felhasználó az urológia, a sebészet és a gyermekgyógyászat is. Magyarországon 2016-2017-ben a kórházakban a betegek 16 százalékát kezelték antibiotikummal terápiás vagy megelőzési céllal, ez az érték pedig európai viszonylatban a legalacsonyabb volt - szemlézte az írást az Index.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK