WWF: lobbiérdek és cselekvőképtelenség a minisztériumban

Egyre több esetben mutatkozik meg, hogy a természetvédelmi ágazat nem képes megfelelően működni a Vidékfejlesztési Minisztérium keretei között. Ennek következménye, hogy a Magyarország Alaptörvényében lefektetett alapelvek: a biológiai sokféleség, a vizek, talajok és erdők védelme nem érvényesül kellőképpen - véli a WWF Magyarország. A szervezet felveti annak szükségét, hogy a természet- és környezetvédelem számára ismét önálló minisztériumot hozzon létre az új kormány.
Napi.hu, 2014. április 1. kedd, 14:03
Fotó: Napi.hu

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az utóbbi hónapokban jó néhány, közjóléti és természetvédelmi szempontból fontos ügyben mutatott cselekvőképtelenséget, vagy hozott döntést a zöld szempontok figyelembe vétele nélkül - írta közleményében a WWF Magyarország. Ilyen a nemzeti parki zónarendszer létrehozásának elakadása vagy az akác-háború. A VM vízügyi ágazatot sem tudta saját berkeiben tartani, és ezt 2013 év végén átszervezték a Belügyminisztériumba. A természetvédelmi szempontokat érintő vízgazdálkodási döntésekbe ezért a VM-nek már nincs érdemi beleszólási lehetősége.

"Áprilisi tréfával ér fel, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium befagyasztotta a nemzeti parki zónarendszerek kijelölését, adathiányra hivatkozva. A minisztérium nem képes néhány millió forintot átcsoportosítani meglévő forrásaiból arra, hogy a saját irányítása alatt álló háttérintézménytől adatokat vásároljon egy közcélú feladat elvégzéséhez. A nemzeti parki zónák kialakítását csaknem két évtizede halogatjuk. Az elmúlt évben heroikus munkát végzett ennek kijavítására mind a tíz nemzeti park igazgatóság a Környezetügyért Felelős Államtitkárság irányításával. Mégis úgy tűnik, a Minisztériumon belül még egy ilyen horderejű természetvédelmi cél végig viteléhez sincs meg a kellő döntéshozói támogatás." - mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója. "Az akác-ügy ugyancsak tanulságos: a Minisztérium a szinte egyöntetű természetvédelmi szakvélemények figyelembe vétele nélkül alakította ki álláspontját az idegenhonos, invazív fafajra vonatkozóan - szűk lobbi érdekeknek engedve. Szintén rossz jel, hogy a nagyvízi meder vízlevezető képességével kapcsolatos jogszabály előterjesztésekor a tárca az ökológiai értékek védelmét nem tudta érvényesíteni, és a természetvédelmi szempontok teljes mértékben a vízügyiek mögé sorolódtak. A kormányrendelet most az ártéri erdők parti sávban való letarolásával fenyeget." - tette hozzá az igazgató.

A WWF Magyarország vészjóslónak tartja azt a folyamatot, amelyben a természetvédelem egyre több esetben veszít teret más minisztériumok, vagy éppen a vidékfejlesztési tárca más államtitkárságai által képviselt tervezési szempontokkal szemben. A zöld szervezet szorgalmazza, hogy a VM a jelenleginél jóval nagyobb mértékben vállalja fel a természetvédelem szempontjait, amely fontos eleme nemcsak a vidékfejlesztésnek, hanem az élhetőbb környezetet biztosító zöld gazdaságnak. A vizek, az erdők, a biológiai sokféleség, valamint a talajok Magyarország Alaptörvénye szerint közös nemzeti örökség, amelynek védelmét megfelelő módon szükséges biztosítani. E fontos erőforrások megóvása kiemelt gazdasági érdek is egyben.

Amennyiben a VM belső érdekellentétek miatt nem tudja megfelelő szinten ellátni a természetvédelem képviseletét, a WWF Magyarország álláspontja szerint megfontolandó az önálló zöldtárca létrehozása - írta a WWF közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK