Az adószakértő szerint ez úgy lehetséges, hogy az újonnan megalkotott adószabályok szerint januártól a havi 638 ezer 750 forint feletti jövedelemrészre nem kell megfizetniük a munkáltatóknak a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot, ami csaknem 170 milliárdos bevételkiesést jelent majd az államkasszának. ( Az egy naptári napra jutó járulékfizetés felső határa az idei költségvetésben rögzített 20 420 forintról 21 000 forintra változik a 2011-es költségvetésben. - a szerk.)

A szakértő meglehetősen furcsának találja, hogy a kieső összeg semmilyen módon nem szerepel a jövő évi költségvetésben. Így az avatatlan szemek számára úgy tűnhet, hogy ez a tétel nem is létezik - olvasható a Népszavában.

A lap hozzáfűzi: egyes szakemberek szerint az új szabályozás elsősorban a bankszektor számára lesz kedvező, miután ott az átlagosnál sokkal magasabbak a bérek. Így annak a 200 milliárd forintnak, amely az úgynevezett bankadó beszedése révén befolyik az állam zsebébe, a nagy része járulékkedvezmény formájában vissza is jut onnan a pénzügyi szektorba.