A bankok megállapodnának a kormánnyal

Szerda délután a Nemzetgazdasági Minisztériumban ismét egyeztettek a devizahiteleseket mentő csomagról a kormányzat képviselői és a Magyar Bankszövetség vezetői.
Nagy László Nándor, MTI-Eco, 2011. május 18. szerda, 20:35
Fotó: Napi.hu

A tárgyalásokról - egyelőre - nem szivárgott ki információ.

A banki közösség szeretne megállapodásra jutni a kormánnyal; a tárgyalásnak nincs alternatívája, egy jó kompromisszum mindig létrehozható - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek, miután a sajtó arról adott hírt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ultimátumot adott a bankoknak.

Információink szerit az NGM egy hétig "ült" az aláírásra kész megállapodás-tervezeten, azon olyan mértékű módosításokat javasolt, amelyek az addigi egyeztetéseket lényegében teljesen értelmetlenné tették.

A gazdasági tárca "visszavágása" azért is meglepő lehetett, mivel az előkészített megállapodás-tervezetből a pénzintézetek már kiemelték - pontosabban csak opcionálisan a melléklethez fűzték - a lakásvásárlások 2 százalékos kamattámogatására vonatkozó kitételt - igaz viszont, hogy része maradt volna kontraktusnak a lakáshitelezés felfuttatásáért kapható bankadó-kedvezmény.

A Matolcsy György által megküldött válaszlevélben a miniszter jelzi: a megállapodás "fejében" a kormány 2013-ban és 2014-ben is fizettetne banki különadót a szektorral, amelynek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka lenne. A lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget - a megállapodás-tervezetben szereplő adó helyett csak az adó alapjából vonhatnák le a pénzintézetek. A pénzintézetek azzal szembesülhettek, hogy a korábban "konszenzusos" 190 forintos svájci frank árfolyam helyett a kormány 160 forintos szinten maximálná a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor. Ez utóbbi szint már csak azért is meglepő, mert az alpesi deviza 160 forint alatti szinten az elmúlt 5 évben 2006. decembere és 2008 januárja között, valamint még ugyanabban az évben áprilistól szeptember végéig tartózkodott.

Az idén negyedévente a bedőlt hitelek ingatlanfedezeteinek 1, jövőre negyedévente 2, az ötödik évben negyedévente 5 százalékát árverezhetnék el a bankok a legújabb javaslat szerint, míg a korábbi tervekben még negyedévente 5 százalék szerepelt.

A Magyar Nemzeti Bank április végén publikált pénzügyi stabilitási jelentése szerint a hitelintézetek által nyújtott, 90 napon túli törlesztési késedelemben lévő jelzáloghitelek bruttó állománya 2 év alatt több mint ötszörösére emelkedett: a 2008. év végi 97,8 milliárdról 2010 végére 541,6 milliárd forintra - írta az MTI. Az egyéb pénzügyi közvetítőknél (pénzügyi vállalkozásoknál, takarékszövetkezeteknél) nyilvántartott, 90 napon túli késedelemben lévő bruttó jelzáloghitel-állomány két év alatt 49,4 milliárdról 119 milliárd forintra nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2011.05.19 07:38

Azért ez egy kicsit gyenge kinyilatkoztatás. Mi is a családi jövedelem 3/4-ét CHF hitelre költjük, de...
1. A Bankok 2005-2008 között bevitték az embereket a "málnásba" az olcsó CHF-al, Euroval, jennel. Az EKB játékának áldozatai vagyunk, a helyzetet a magyar bankok mélységesen kihasználták. Ez igaz, meg is kell érte büntetni őket, hiszen átb.tak jó néhányszázezer embert.
2. Azért az emberek, én is, besétáltunk a csapdába fejetlenül..
3. Ha tovább b.sz.gatják a bankokat le fog állni a hitelezés és a gazdsági fejlődés is.
4. Szerintem az eu úgy seggbe fogja rúgni az orbánékat az egyedi valuta értékelésért, hogy csak úgy porzik majd.
5. Ha 160 lesz a CHF a hiteltörlesztésnél, akkor a piacon 280 lesz és a többi nem "kedvező törlesztéses" CHF hiteles fizeti meg a fidesz új hülyeségét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

weberianus, 2011.05.18 22:37

Nem kellene ilyen nagy műsort csinálni. Csupán annyit kell törvényben rögzíteni, hogy az adós, csak a jelzálog erejéig köteles helytállni a tartozásért. Ha a banknak megfelelt a jelzálogtárgy és hitelt adott rá, akkor vigye. Ennyire egyszerű a történet. Az adósok kétharmada már rég leadta volna az ingatlant, ha nem töredékáron kótyavetyélné el a bank. A bank számára nincs üzleti kockázat, hiszen az adósságot akár az örökösökön is behajthatja. Felesleges az adófizetők pénzéből bankokat patronálni. Aki meg hülyeséget csinált bukja az ingatlanát, de új életet kezdhet tisztán, és bölcsebben. Az is valami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.18 21:52

Világos, nem?
A kormánynak esze ágában sincs megállapodni. Nehogy már valaki ráfoghassa, hogy "bankárkormány", meg ilyenek...
Az a szituáció, amikor a bankokat közellenségnek és minden probléma okozójának állítja be (miközben vastagon lerabolja és folyamatosan újabb díjemelésekre kényszeríti)a Fidesz, bizonyára jelentősebb politikai haszonnal kecsegtet szerintük, mint a megegyezés. Főleg úgy, hogy a régóta táplált irreális elvárásoknak (a deviza-hitelesek "megsegítésének") nyilvánvalóan képtelenek eleget tenni.
Lehet, hogy nem kellett volna ostobaságokkal etetni a zembereket. Persze, akkor nyilván a 2/3 se lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.18 21:07

Komoly üzletemberek ettől mennek a falnak, ha letárgyalt feltételeket nagy hirtelenjében felrúgnak és senki nem érti, hogy ami két hete jó volt az most hirtelen mitől lett rossz ???

Most arról ne is beszéljünk már, hogy mekkora marhaság a 160.-as árfolyam, meg a kilakoltatási moratórium, szanaszét szivatják vele a devizahiteleseket, hisz nem lehet eladni az ingatlant, mert a bankok sorra kiszállnak az ingatlanfinanszirozásból....

Persze ha van eszed akkor lizingeled azt az ingatlant amit meg akarsz venni.. a futamidő végéig a banké az ingatlan tehát nem izgul a finanszirozód, ha meg nem tudod fizetni, akkor szépen a bankkal közösen eladjátok...erre a konstrukcióra ugyanis elfelejtett rászállni a fidesz vagyis ez még müködőképes !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html