A cégek nagy része spórolhat a gázon

Az idei gáztendereken akár 2009-es árak is kialakulhatnak, a cégek nyolcvan százaléka spórolhat energiaköltségein - állítja a Get Energy Magyarország Kft.
Leszák Tamás, 2011. május 25. szerda, 10:54
Fotó:

A 2011-2012-es földgáz energia-beszerzés május végén zárul, a tapasztalatok szerint még mindig vannak tartalékok az energia-beszerzési árakban. A Get Energy Magyarország Kft. szerint 1800 cég vizsgálatával az esetek 80 százalékában található megtakarítás ezen a területen. A földgázpiac liberalizációja ellenére a kis- és középvállalati fogyasztóknak továbbra is nehéz élni a szabadpiaci verseny előnyeivel - állítja a társaság.

Különösen igaz ez az idei évben, amikor is a fogyasztók új típusú ajánlatokkal, számos új konstrukcióval és számítási módszerrel találták szemben magukat. A tapasztalatok szerint a jelenlegi energia-beszerzési árak továbbra is magasabbak a piacon elérhető legjobb áraknál - mondta Rácz Attila, a Get Energy energetikai igazgatója. Idén jelentősen bővült a kereskedők köre is, az újonnan piacra lépők egy része pedig jobb árakat ajánlott a "régi nagyoknál". Ennek oka részben az ügyfélszerzési szándék, másrészt pedig az, hogy egyes kereskedőknél nagyobb tételek ragadtak be, amelyeken a beszerzési időszak végéhez közeledve igyekeznek jó áron túladni - tette hozzá Rácz. A tendereztetésen elért molekulaárak így közelítenek a két gázévvel ezelőttiekhez: 2011-ben gigajoule-onként 8,75 dolláros ajánlatok érkeztek a társaság szerint, szemben a 2010-es 9,3 dollárral. A Get Energy tapasztalatai szerint a fajlagos megtakarítás mértéke a földgázköltségeken nagyfogyasztóknál 2 és 6 százalék között alakul, a kis- és középvállalatok pedig négy, de akár 20 százalékot is spórolhatnak. A nagyobb árelőnyhöz azonban sokszor nem elég a hagyományos ajánlatkéréses versenyeztetés, ehelyett elektronikus aukciót kell meghirdetni. A kereskedőváltáshoz legkésőbb május 30-ig kell felmondani a jelenlegi szerződést, illetve új kereskedőt kell választani.

HOZZÁSZÓLÁSOK