A Fidesz és a KDNP megtámadta a házipénztár-adót

Répássy Róbert (Fidesz) valamint Latorcai János Rubovszky György (KDNP) országgyűlési képviselők a mai napon beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz, hogy az AB a házipénztár adóról szóló 2006. évi LX. törvényt nyilvánítsa alkotmányellenesnek és semmisítse meg, mert az sérti az Alkotmány 2. § (1) bekezdésében deklarált jogállamiság elvét és a 70/I. §-ban megfogalmazott közteherviselés arányosságát - adta hírül a Fidesz sajtóosztálya.
NAPI Online, 2006. augusztus 2. szerda, 13:19
Fotó:

A jogalkotó szerint a vállalkozások egy része indokolatlanul magas házipénztár összeget mutat ki papíron, amelyik a valóságban nincs meg. Ezt az összeget nem ritkán a vállalkozás tagjai saját célra, személyes jövedelemként használják adómentesen. Ezt a jelenséget kívánta a jogalkotó visszaszorítani az új adónem bevezetésével, ugyanakkor azt teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy az új adónem a "vétlenek" nagy tömegét is hátránnyal sújtja: nevezetesen azokat, akiknek nem áll szándékukban kijátszani az adójogszabályokat, mindössze üzletmenetük sajátossága folytán rendelkeznek az elismert pénzkészletnél nagyobb összegű készpénzállománnyal.

Habár a probléma egyes esetekben ténylegesen fennáll, ennek orvoslására az adó jogintézménye - az Alkotmánybírósági határozatok olvasatában - alkotmányosan nem használható fel. Ezért a házipénztár adó sérti az Alkotmány 2. § (1) bekezdésében megfogalmazott jogállamiságot - áll az ellenzéki képviselők mai alkotmánybírósági beadványában. Mint a Fidesz közleménye fogalmaz: "Az adó kivetésének semmiképp sem lehet alapja egy rosszhiszemű vélelem (miszerint a társas vállalkozások házipénztárukban lévő pénzeket magáncélra elköltötték)".

Ezen felül a házipénztár adófizetési kötelezettsége nem áll közvetlen összefüggésben az adózó jövedelmi és vagyoni viszonyaival, helyzetével, figyelemmel a házipénztár sajátos rendeltetésére és működésére. A házipénztárat rendeltetésszerűen működtető adózót aránytalanul terheli az új adófizetési kötelezettség, mivel annak alapjául szolgáló adótárgy nem képezi jövedelmének, vagyonának részét. Ez sérti az Alkotmány 70/I. §-át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Totika, 2006.08.02 15:59

Úgy tűnik,a FIDESZ háza táján is van még takargatnivaló, ha már a tv. életbelépése előtt is meg akarják torpedózni a házipénztárra kivetendő adót! Egyébiránt számviteli szempontból valóban aggályos ezen adónak a kivetése,ui. minden logikát nélkülöz! Valóban lehetnek olyan vállalkozások, melyek a készpénzállományukat itt tartják és használják fel, de erre a válasz egyszerű: valamilyen rövid vagy hosszú lejáratú ( befektetett püi. eszközök ), vagy más társas vállalkozás céljára ilyen címen átengedett,(amely egyébként lehet kapcsolt váll.forma is) összeg is. Tehát a Házipénztár összegének eltüntetése nagyon egyszerű, ezzel nagyot szerintem senki nem fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html