A forint a legérdekesebb fizetőeszköz

Az eddigi gazdaságpolitika folytatása a kulcstényezője a forinteszközök jövőbeni teljesítményének - hangsúlyozták londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a Fidesz-kormány erőteljes stabilizációs program mellett fogja elkötelezni magát, ám a forint árfolyamkilengései a következő időszakban nőhetnek "a politikai zaj" miatt.
MTI-Eco, 2010. június 25. péntek, 11:33
Fotó:

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlege által kiadott új felzárkózó piaci áttekintés szerint a forint "továbbra is a legérdekesebb" fizetőeszköz a tágabb értelemben vett kelet-közép-európai térségben. Magyarország - elsősorban a vállalati és a háztartási szektorban - változatlanul adósságtól "túlterhelt", ugyanakkor "masszív" költségvetési konszolidációt hajtott végre, ami hozzájárult a közadósság-állomány stabilizálásához.

Ez az erőteljes konszolidáció - ha folytatják, és szerkezeti reformokkal támasztják alá - a magyar gazdaságot végső soron csökkenő kockázati prémiumokkal, alacsonyabb hozamokkal és fenntarthatóbb növekedéssel jellemzett "pozitív egyensúlyi" állapotba billentheti - áll a GS londoni elemzésében.

A ház szerint ennek alapján a gazdaságpolitikai folytonosság tűnik a kulcstényezőnek a forinteszközök teljesítménye szempontjából.

A Goldman Sachs elemzői azzal számolnak, hogy a Fidesz-kormány erőteljes, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által is támogatott stabilizációs program mellett fogja elkötelezni magát, így jó ok van a forintkilátások "konstruktív" megítélésére középtávon.

A cég egy korábbi, e hónap elején kiadott térségi deviza- és makro-előrejelzésében 3, 6 és 12 havi távlatban 275, 275 és 270 forintos euróárfolyamot valószínűsített. Ez valamivel gyengébb jóslat a korábbiaknál; a GS előző prognózisában ugyanezekre az időtávokra még 265, 265 és 255 forintos árfolyamok szerepeltek.

A cég a felülvizsgálatot akkor azzal indokolta, hogy "a politikai zajongás" folytatódásának lehetősége további piaci kilengéseket okozhat, és ezért a GS az eddig vártnál fokozatosabb forinterősödéssel számol.

A ház citybeli elemzői ugyanakkor felhívták a figyelmet a magyar költségvetési pozíció jelentős javulására az IMF-program kezdete óta.

A GS saját számításai szerint a strukturális elsődleges magyar államháztartási egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,75 százaléka körüli többlettel zárt, ami a cég szerint "szokatlan a térségben, sőt az egész világon".

A Goldman Sachs most kiadott új elemzésében is azt írta, hogy a forinteszközök volatilitása erősödhet "a belpolitikai zajkeltés" miatt. Ezt alaposan demonstrálták vezető kormánytisztviselők nemrégiben tett kijelentései, amelyek - éppen az euróövezeti költségvetési válság éleződése idején - párhuzamot vontak Görögország és Magyarország helyzete között - áll a GS új londoni elemzésében.

A június eleji kormányzati nyilatkozatokra más nagy londoni házak is rendre visszatérnek még elemzéseikben.

E héten a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci helyzetértékelése azt írta: a magyar kormánynak "ki kell még állnia a hitelesség próbáját", a magyar törlesztési képességgel kapcsolatos, június eleji "szerencsétlen" kormányzati nyilatkozatok és "a Fidesz általános populista hajlama" ugyanis azt jelenti, hogy a kormánynak még "sok mindent kell bizonyítania" a piac számára.

A cég szerint mindazonáltal a meghirdetett gazdasági akcióterv és az egyértelmű kötelezettségvállalás a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycél mellett a konzervatív költségvetési pálya megteremtése felé tett, jó irányú lépés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.25 12:38

Most kell CHF ben eladósodni... futás a bankba... talán még nem késő, mert mindjárt betiltják !!! 230 folyósitják 2 év múlva 180 on fizeted vissza...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

petyminger, 2010.06.25 12:18

csak az egyértelműség kedvéért magyarázzuk meg a magyarnak, hogy a "Ez az erőteljes konszolidáció - ha folytatják, és szerkezeti reformokkal támasztják alá" a Bokros és az Imf (mint az 5let szerzője) szerint a magyar egészségügy és oktatás privatizációját jelenti... Ez a Bokros választási programjában is benne, volt akárcsak annak idején a teljes IMF javaslat a Bokros -csomagban.... Hát szerintem egyik se Magyarország barátja, inkább fényesítik a WallStreet tomporát.... jóóó reggelt: http://forradalommost.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=2
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html