A forinttól fél az Ajka Kristály

Jelentősen csökkenhet az Ajka Kristály Üvegipari Kft. hatékonysága, ha a forint továbbra is erős marad.
Körtési Zsolt, 2011. május 3. kedd, 08:12
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ismét jelentősen csökkenhet a Fotex-csoport tulajdonában lévő Ajka Kristály Üvegipari Kft. hatékonysága, ha a forint továbbra is erős marad, annak ellenére, hogy az elmúlt év árbevételi rekorddal zárult és az idei rendelésállomány is kiemelkedő − tudta meg a Napi Gazdaság Katzer Zoltán vezérigazgatótól. A termékeinek több mint 90 százalékát a külpiacokon, elsősorban az USA-ban értékesítő társaságnál a korábban tervezett, elsősorban a kapacitás bővítését célző fejlesztéseket is a már most is jelentős árfolyamveszteség miatt halasztották el.

A társaság várhatóan csak néhány fővel tudja majd növelni dolgozói létszámát, annak ellenére, hogy szükség lenne a bővítésre, hiszen a folyamatosan növekvő megrendeléseket, csak feszített tempóban tudják teljesíteni. A vezérigazgató hozzátette, a kiszámíthatatlanul ingadozó forintárfolyam valamennyi exportáló cégnek súlyos gondokat okozhat. A két éve még csődeljárásba menekülő Ajka Kristálynak nemcsak abból sikerült előnyt kovácsolnia, hogy a gazdasági váláság során a konkurencia jelentős része tönkrement, s a helyükre betörtek, hanem abból is, hogy a forint hosszú ideig gyengélkedett. A cég tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben, közel egymilliárd forinttal tudta növelni nettó árbevételét, ezzel a Fotex-csoport egyik legeredményesebb tagja lett. Katzer elmondta, az elmúlt másfél év során új piacokra is sikerült betörniük, ezért az idei üzleti tervben további, mintegy tízszázalékos árbevétel-növekedéssel számoltak.

Az Ajka Kristály Kft. nettó árbevétele (milliárd forint)
20081,84
20091,18
20102,19
2011*2,3
*terv

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2011.05.03 08:50

Az szép és jó,hogy a gyenge forint jól jön az exportáló cégeknek,de meg kell néznünk a másik oldalt is!Hiába van több bevétele egy cégnek,az a munkavállalói fizetésekben,és a foglalkoztatottság növekedésében nem jelentkezik!Mert milyen is egy magyar vállalkozó?!A gyors gazdagodásért bármire képes!Ha több pénz marad a zsebében,akkor többet költ magára.OV gondolkodási menete hibás,ha azt gondolja elég csak többet hagyni a vállalkozók zsebébe,és az mindent megold.A többlet pénzt feltételekhez kell kötni,az összes kiskapu bezárásával!De ez csak álom marad,mivel hátrányosan érintené a törvényhozóinkat is!Úgyhogy a kétkezi munkásoknak továbbra is marad a Celeblét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html