A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ha kissé megkésve is, de sikerül megoldást találni a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér taxi­szolgáltatásának helyzetére. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tegnap úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén tűzi napirendre az előterjesztést, amelynek elfogadása után a repülőtér taxiállomásainak helyzete megnyugtatóan, a főváros számára a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb feltételek mellett rendeződhet. Információink szerint az új ötéves szerződés biztosítja, hogy a továbbiakban is a Budapest Airport (BA) taxitenderének nyertese, a Főtaxi nyújtson szolgáltatást a repülőtéren.

Az ügy előzménye, hogy a főváros márciusban felmondta a BA-val 2006-ban a taxiállomások üzemeltetésére kötött szerződést, mivel a két fél nem tudott megegyezni a drosztok fenntartásáról. Akkor azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben május végéig nem születik megállapodás a szerződés új feltételekkel történő megkötéséről, a speciális, egy taxiszolgáltatónak kizárólagosságot biztosító taxiállomás a továbbiakban nem maradhat meg.

A BKK-tól megtudtuk, hogy a főváros vezetése és a BKK 2010 végétől tárgyalásokat kezdett a repülőtér üzemeltetőjével a 2011. május 25-én lejáró szerződés feltételeiről. Bár a terület a repülőtér kezelésében van és a BA nem fővárosi tulajdonú ingatlanon üzemelteti a taxiállomást, a főváros vezetésének álláspontja az volt, hogy a szerződésben Budapest számára kedvezőbb feltételeket kell biztosítania a BA Zrt.-nek a főváros szabályozási feladataira tekintettel.

Több lehetséges megoldás közül az egyetlen kompromisszumos lehetőségnek az tűnt, hogy a BA vállaljon a repülőtér térségében olyan közcélú fejlesztéseket, amelyek elősegítik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közlekedési kiszolgálását. A főváros, a BKK és a BA között végül a közösségi közlekedés fejlesztéséről született megállapodás. Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, a tömegközlekedés javítása érdekében folyamatos fejlesztésekben gondolkodik a társaság.

Sok mindent fejlesztenének

A fejlesztések között szerepel a tömegközlekedési kapcsolatok javítása, a buszmegállók utastájékoztatásának fejlesztése, új jegyautomaták és utastájékoztató berendezések létesítése, továbbá a repülőtéri terminálokon - sok más európai nagyváros repülőteréhez hasonlóan - tömegközlekedési információs központok és jegypénztárak létesítése.