A fusival bakot lőhet a kormány

A közép- és nyugat-dunántúli kereskedelmi és iparkamaráknál, a Napi által megkérdezett Kisosz-szervezeteknél és szinte valamennyi kis- és középvállalatnál a jó irányba tett lépésként értékelik a kormány bejelentett intézkedéseit.
Körtési Zsolt, 2010. június 21. hétfő, 10:13
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A legtöbben azt emelték ki, hogy a kkv-knak nagyon sokat segíthetne, ha az uniós forrásokat valóban sikerülne átcsoportosítani.

Mindemellett üdvözlik az alkalmi munkavállalás szabályainak módosítását, az adórendszer egyszerűsítését, a társasági adó csökkentését és jelzésértékűnek tartják a közkiadások további lefaragását is.

Bár az adófizetők körének kiterjesztésével is szinte mindenki egyetért, a legtöbb kritika a minimálbér megadóztatását és a miniszterelnök azon mondatait érte, amelyek arra utaltak, hogy teret engednek a fusinak és a feketemunkának.

Csorba Ferenc siófoki vendéglő- és büfétulajdonos szerint az alkalmi munkavállalás szabályainak enyhítése, a régi rendszer visszaállítása nélkül a tóparti vállalkozók fele az idén beadta volna a kulcsot.

Mindemellett arra is óriási szükség volna, hogy a fejlesztésekhez végre uniós források álljanak rendelkezésre.

Csorba szerint az is helyes, hogy a minimálbér után is adót kelljen fizetni, csak az a kérdés, hogy mindez hogyan aránylik majd a segélyekhez.

Ha az önkormányzati apanázzsal meg egy kis fusival többet lehet majd keresni, aligha lesz több bevétele az államkasszának.

Az alkalmi munkavállalás szabályinak módosítását a többek között gyümölcstermesztéssel foglalkozó Kerka Kft. gazdasági vezetője, Nagy Tihamér is üdvözli: sok munkától és jelentős költségtől szabadítja meg mindez a céget.

Elviekben azzal is egyet lehet érteni, hogy erősíteni kell az öngondoskodást, s ebbe talán még némi fusizás, feketemunka is belefér, amelynek nagy hagyományai vannak az országban, ám ezzel számszakilag nehezen jön össze a minimálbér megadóztatása.

Ha csak nem egy jelentősebb minimálbér-emelésben gondolkodik a kormány, ez viszont a versenyképességet és a foglalkoztatást csökkenti.

Nagy szerint a részleteket alaposan ki kell még dolgozni, mert különben megint bakot lövünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK