A Gazprommal tárgyal a Mol

Mol és a Gazprom vezetői a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza megépítésének előkészítésére létrehozott projektcég eddigi működésének eredményeit tárgyalták meg szerdán Moszkvában, a Gazprom székházában.
NAPI Online, 2007. december 12. szerda, 18:05
Fotó:

Alekszej Miller, a Gazprom orosz kőolaj- és gázipari konszern igazgatótanácsának elnöke és Hernádi Zsolt, a Mol olaj- és gázipari részvénytársaság elnök-vezérigazgatója "megvitatták a kétoldalú kőolaj- és gázipari együttműködést és megvizsgálták a Déli Áramlat elnevezésű gázvezeték építésének előkészítésére létrehozott projektcég munkájának eredményeit, állítja a Gazprom közleménye. Ezen túlmenően Hernádi Zsolt tájékoztatta Alekszej Millert a Molnak arról a kezdeményezéséről, hogy hozzanak létre közös gázszállító vállalatot a közép- és délkelet-európai piacokon megvalósítandó együttműködés céljával.

2006. június 21-én a Gazprom és a Mol együttműködési megállapodást írt alá, amely előirányozta egy projektcég létrehozását a Dél-Európai Gázvezeték megépítése és egy magyarországi föld alatti gáztározó rendszer létrehozása céljával. A 2006-os megállapodás végrehajtása érdekében Magyarországon projektcéget alapítottak, amelyet fele-fele arányban tulajdonol a Mol és a Gazprom, és létrehozták a vállalat igazgató tanácsát.

Oroszország biztosítja a Magyarországon felhasznált földgáz mintegy 80 százalékát. A Gazprom 2006-ban 8,7 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországra.

HOZZÁSZÓLÁSOK