A kamattámogatásos hitelek is fairek lesznek

A jövőben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvező hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.
MTI-Eco, 2015. január 30. péntek, 18:28
Fotó: Stockfresh

Ilyen feltétel többek közt a támogatott kölcsönök árazásánál érvényesülő, a meghatározott állampapírhozamhoz igazodó kamatplafon alkalmazásának követelménye is. Az ügyfél a kamattámogatással csökkentett ügyleti kamatot fizeti meg.

A támogatott kölcsönöknél a kamatperiódus lejártakor a hitelintézetek egyoldalú kamatmódosítása helyett a jogszabályban rögzített automatizmus alapján változik a kamat. Az "igazodási pont" a jogszabály szerinti kamatplafon.

Ha a ténylegesen alkalmazott ügyleti kamat (ideértve a kölcsön egyéb költségeit és ellenszolgáltatásait is) 2014. december 31-én alacsonyabb volt a kamatplafonnál, akkor a következő kamatmódosításnál az új ügyleti kamat megegyezik az akkor érvényes kamatplafon és a 2014. december 31-én fennálló kamatkülönbözet különbségével.

Így a referenciakamathoz nem kötött támogatott kölcsönök is követik a jogszabályi kamatplafon (tulajdonképpen az állampapírhozamok) változását a 2014. december 31-én fennálló kamatplafonhoz viszonyított különbözet , a "negatív kamatfelár" megtartásával. Az új szabályozás biztosítja, hogy a kölcsön ügyleti kamata átlátható módon változik, kiszámítható feltételeket teremtve mind az ügyfelek, mind a hitelintézetek számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK