A kkv-k kétharmada vezetett be megszorító intézkedéseket

A K&H kutatása szerint, a vállalkozások 87 százalékát érintette a recesszió: a legellenállóbbnak a mezőgazdaság bizonyult, a legérzékenyebbnek pedig a kereskedelem.
NAPI, 2009. július 28. kedd, 13:31
Fotó:

A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kétharmada vezetett be megszorító intézkedéseket a tavaly ősz óta tartó pénzügyi és gazdasági válság hatására - írja az MTI-Eco. Ezek között a költségek csökkentése volt a leginkább jellemző (56 százalékuknál), második helyen leépítéseket alkalmaztak a cégek (47 százalékban), a beruházások elhalasztását 42 százalékuk választotta - derül ki a K&H Bank kkv bizalmi index kutatásából.

A cégek 28 százaléka csökkentette a béreket és egyéb juttatásokat, és minden ötödik vállalkozásnál léptettek érvénybe rövidebb munkaidőt.

A június közepén végzett felmérésben a megkérdezett 700 vállalkozás 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hatással volt cége működésére a recesszió, közülük is leginkább a kereskedelmi cégek működését befolyásolta, legkevésbé pedig a mezőgazdasági vállalkozásokra volt hatással.

A kkv-k legnagyobb részét (84 százalékát) a forgalom visszaesése sújtotta, közel felük (45 százalékuk) nyilatkozott úgy, hogy számára a vevők fizetésének elmaradása jelentett gondot. Harmadik leggyakrabban felmerülő problémaként a likviditási nehézségeket jelölték meg (37 százalék).

Bár a cégek többsége (70 százaléka) úgy véli, hogy a válság még nem érte el mélypontját, ennek ellenére csupán a megkérdezettek 36 százaléka számít saját cége helyzetének romlására az elkövetkezendő egy évben. A felmérésben résztvevő kkv-k 17 százaléka kifejezetten javulást vár, míg legnagyobb arányban (46 százalék) stagnálást prognosztizálnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartják valószínűnek, hogy cégük egy év múlva is működni fog, a vállalkozások 85 százaléka mondott igent.

HOZZÁSZÓLÁSOK