A kormány ellenőrzi a kormány közbeszerzéseit

Egy monitoring munkacsoport jóváhagyására van szükség augusztus 24-től minden olyan, 50 millió forintot meghaladó közbeszerzési pályázat kiírásához, amelyet a kormány tagjai, illetve a felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek, valamint többségi állami érdekeltségű gazdasági társaságok kezdeményeznek - tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.
NAPI, 2009. augusztus 10. hétfő, 09:27
Fotó:

A határozat a központosított közbeszerzés körén kívül eső, nem uniós forrásból megvalósuló közbeszerzési felhívásokra vonatkozik, a monitoring csoport ezek időszerűségéről foglal állást.

A közbeszerzést kiíró szerv és a monitoring munkacsoport között az egyeztetést a feladatkörrel rendelkező miniszter úgy kezdeményezheti, ha a tervezett közbeszerzés tárgyát, értékét, az eljárás fajtáját, az alkalmassági feltételeket, a kizáró okokat, valamint az ajánlatok bírálati szempontját tartalmazó összefoglalót a monitoring munkacsoportnak megküldi.

A kormányhatározat szerint a munkacsoportnak 8 munkanapon belül meg kell tárgyalnia az összefoglalót, és állást kell foglalnia. Ha a kezdeményező miniszter a monitoring munkacsoport állásfoglalásával nem ért egyet, kezdeményezheti, hogy a közbeszerzés időszerűségéről a kormány foglaljon állást.

A rendelkezés vonatkozik a közbeszerzési törvényben érintett 50 millió forint feletti szerződések megkötésére, valamint azok meghosszabbítására is.

A monitoring munkacsoport vezetője a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár, további tagjai a Miniszterelnöki Hivatalt (MH) vezető miniszter kabinetfőnöke, az MH igazgatási szakállamtitkára, a pénzügyminiszter által kijelölt személy, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter által kijelölt személy, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter által kijelölt személy, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszter által kijelölt személy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fhege, 2009.08.10 10:12

A monitoring munkacsoport az egy csúcshely lesz!
Már el lehet gondolkodni a Fő-monitoring munkacsoport létrehozásán is! Fő-csúcs munkahely lenne!
A törvényesség biztosításának szervei léteznek, úgy kellene működni, hogy megrettenjenek a korrupció segítői!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html