A kormányt a Richter javaslatai sem érdeklik?

Tartható lehet a Széll Kálmán terv 83 milliárd forintos gyógyszer-ártámogatást csökkentő előirányzata, de érthetetlen, hogy azokat a cégeket miért nem vagy csak alig érinti, akik semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek a magyar gazdaságban - mondta az InfoRádiónak a Richter vezérigazgatója. Bogsch Erik szerint vannak javaslataik a szükséges intézkedésekre, de ezekre egyelőre nem kaptak választ.
Inforádió, 2011. november 13. vasárnap, 20:33
Fotó: Napi.hu

Az árbevételünkben már csak 12 százalékot tesz ki Magyarország, ez az arány korábban még 30 százalék volt. Ez szomorú, de ettől még a magyar piac erkölcsileg is nagyon fontos a számunkra - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Richter vezérigazgatója, aki sajnálatosnak nevezte, hogy olyan kormányzati intézkedések születnek, amelyek a Richtert "lényegesen jobban sújtják, mint más cégeket".

Bogsch Erik hozzátette: tettek javaslatokat, amelyekkel a költségvetés keretein belül és a betegterhek növekedése nélkül lehetne intézkedéseket tenni, ám ezekre a javaslatokra még nem kaptak választ.

Ilyen lenne például a több éve forgalomban lévő eredeti készítmények esetén egy 15 százalékos árcsökkentés, vagy a patikai készítményekhez hasonlóan a kórházi készítmények megadóztatása. Bogsch Erik érthetetlennek tartja, hogy ezeket a javaslatokat miért nem veszi figyelembe a kormány.

Kiemelte azt is, hogy sok olyan gyógyszergyártó cég "érthetetlen módon" mentesül az adófizetés alól, amelyek Magyarországon nem tartanak fenn kutatásszervezést, nem hoznak létre munkahelyeket, hanem importálják a gyógyszereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.11.15 14:08

Viszont kívánom!
Azért sajnálom, hogy nem sikerült vitázunk semmiről, de semmiről.
Olyan volt, mint egy Matolcsy-féle sajtótájékoztató: megtudtuk mi a frankó az ellenvélemény, pedig eleve rosszindulatú rágalom.

Mindenkinek annyi örömöt és egészséget kívánok, amennyit megérdemel!
Általában ez be is szokott következni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

scapozs, 2011.11.15 11:33

kedves @yooseph:
igaza van!
pontosan ez a helyzet, amit leírt!

de azért őszintén kívánom, hogy ne legyen beteg és soha ne kerüljön kórházba, (mert esetleg kiderül a szomorú valóság)

talán egy hályog műtét esetleg azért hasznos lehetne, hátha javulna a tisztánlátása... (ez csak egy gonoszkodó megjegyzés)

csak azt nem értem, hogy ennyi tudással még miért nem került miniszteri pozícióba (hacsak nem egy minisztériumból írogat ily sok féligazságot :) )

mivel ebben a társalgásban nincs több (szerintem), zárom soraim;
további szép napot!
üdv,
nem Erik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.15 10:38

Tisztelt Erik!
A válaszai a kormány gazdasági érveléseivel egyenlőek. A gyógyszeripar szépen megúszta a többi ágazathoz képest a válságadókat. A magyar gyógyszerlobbinak köszönhetően váltunk az egymillió pánikbeteg országává: felelőtlenül kiterjesztett antidepresszánsok garmada özönlötte el az országot. Az orvosok felelőssége a történetben a devizalapú forinthitelesek példáján keresztül a felelőtlen hitelfelvevőkéhez hasonló, de a probléma gyökere a felelőtlen hitelt adó gyógyszeripar. A különböző gyógyszeripari cégek továbbképzése az ismert patomechanizmusú betegség csoportok a cég által kifejlesztett új hatóanyagú szereinek ismertetéséből áll ami persze a legkedvezőbb a betegség gyógyításának szempontjából szép grafikákkal és diagrammokkal kiegészítve. Sok látogató részére a legértelmesebb rész a halas szendvics és az üdítő az csak külön nyeremény, ha esetleg kredit pont is jár érte, bár azok már fizetősek. Vajon a cégek miért nem adnak le konferenciát a fejlett egészségüggyel rendelkező országok időskori modern gyógyszer terápiás irányzatairól? Ahol bebizonyították, hogy a krónikus betegségekben szenvedő időskori betegek fejlett geriátriai ellátása az alapvetően szükséges gyógyszerek redukálásából áll. Nálunk pont fordítva működik a rendszer: minél idősebb valaki annál több gyógyszerrel látják el az ötödik hatóanyagú szer után már szinte biztos, hogy az egyik szer mellékhatásának kompenzálására írnak fel egy másikat.
Orvos közgazdászokra a fejlett nyugatin szisztémával működő nagyvállalatoknak van szüksége. Magyarországon annyit ér, mint az MNB elnökségi tagság: jól fizető állás olyan beavatkozási kompetenciaszinttel amivel semmi lényeges nem változtatható. Persze GDP termelésükre mindegyik büszke. Orvos közgazdász képzés helyett a biomérnöki kart kellene felfuttatni és a nagytudású vegyészmérnökeinknek kellene állami szinten kihívást biztosító projekteket biztosítani. A külföldi érdekeltségű gyógyszergyártó cégek magyar leányvállalatai behelyettesíthetőek a külföldi érdekeltségű bankok magyar leányvállalataihoz: ha itthon meghúzzák a fülüket sipítoznak a nagyvilágba. A Sanofival most kellene visszafizettetni az állami támogatásokat amiket a kutatórészlegük fenntartása miatt kapott. Persze ezt úgy adják le, hogy a gonosz állam bácsi zavarta el őket. Már azon is kiakadtak, hogy központi beszerzés lett a gyógyszerpiacon vaklicittel. Arra gondolni sem merek, hogy hátsó alkukat kötöttek egymással ez nem jellemző a magyar gazdasági szereplőkre.
A gyógyszeripar nem az ördögtől való ágazat, sőt egy húzó ipari szektornak kell fenntartani továbbra is Magyarországon csak a megváltozott gazdasági viszonyoknak megfelelően rugalmasabbá kell tenni a piaci viszonyokat. Államin szinten a Rába példájára invesztálnia kellene a területen. Aki a gyógyszerkassza jelenlegi helyzetét jónak tartja az csak egy gyógyszerlobbinak dolgozó orvos közgazdász lehet. Mi földi éhbérért dolgozók pedig csak kontárkodunk a neveikkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

scapozs, 2011.11.15 08:53

kedves @yooseph:
igaza van!én vagyok a hülye!
Leállok a gyógyszeriparról beszélgetni valakivel, aki még azt sem tudja hogy ki az a Bogsch Erik.(hogyan gondolhattam, hogy egy ilyen mennyiségű háttérinformációval rendelkező személynek van értelme érveket sorolni...?!)
azt hiszem ezt most kell befejezni, inkább próbálok hozzájárulni egy kis GDP növekedéshez :)
üdv,

(elnézést az előző kommentem tegező stílusa miatt! természetesen nem akartam ezzel megsérteni)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.14 20:21

Orvos közgazdászként, mint a gyógyszeripari lobbi alkalmazottja gondolom nem éhbérért dolgozik.
Mi volt a lózung az állításomban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html