1. Leisztinger Tamás (40) - 70 milliárd forint - 4. hely
2. Felcsuti Zsolt (37) - 15,5 milliárd forint - 23. hely
3. Kedves Ferenc (37) - 13 milliárd forint - 27. hely
4. Kostevc Péter (40) - 10 milliárd forint - 35. hely
5. Matyi Dezső (39) - 9 milliárd forint - 40. hely
6. Albrecht Ottó (36) - 8,0 milliárd forint - 46. hely
7. Balogh Levente (38) - 8,0 milliárd forint - 46. hely
8. Pistrui László (40) - 6 milliárd forint - 68. hely
9. Nagygyörgy Tibor (35) - 6,5 milliárd forint - 70. hely
10. Nyíri Viktor (40) - 6,5 milliárd forint - 70. hely
11. Kutvölgyi Pál (39) - 4,5 milliárd forint - 95. hely
12. Lázár-testvérek - 4,4 milliárd forint - 99. hely

A részletes lista a következő oldalakon látható, a 10 leggazdagabb honfitársunkról pedig itt olvashat.


Leisztinger Tamás (40) - 70 milliárd forint - 4. hely

Tíz éve nézegetem az agráriumot, de csak most volt lehetőségem jó befektetést találni - mondja az eddig főleg pénzügyi és ingatlanbefektetéseiről ismert üzletember, amikor a bábolnai takarmányüzem megvételének okáról kérdezzük. A hazai sertéstenyésztésben meghatározó szerepet játszó céget azonban nem a legjobb pillanatban vette meg, hiszen a takarmányárak az egekbe szöktek, a termelők pedig komoly problémákkal küzdenek, sokukat nem sok választja el a csődtől. Eladta viszont a budapesti lágymányosi Duna-parton, a Kopaszi-gát környékén létrejövő nagyszabású fejlesztésben érdekelt Öböl XI. cégben levő többségi üzletrészét. A portugál vevő, a Mota cégcsoport meg nem erősített hírek szerint 30 milliárd forint feletti összeget fizetett a 75 százalékos tulajdonrészért, 25 százalékot Leisztinger megtartott. A korábban 100 milliárd forintra tervezett fejlesztés első üteme azonban már az adásvétel előtt megvalósult, erre 6 milliárd forintot fordított. Az összesen 53 hektáros területen vízi vidám park, jachtkikötők, szálloda és vízi színház is épül, amelyekhez szállodák, konferenciaközpont és sportcentrum kapcsolódik. A fejlesztések várhatóan némi hangsúly-eltolódással valósulnak meg - mondta el Leisztinger -, például több lakóingatlan épül. Ide költözteti a teljes cégcsoportot is. E célra egy 3000 négyzetméteres irodaház épül, amelynek a kivitelezési munkái idén októberben kezdődnek.

Szintén tavaly adta el - mégpedig jó áron - a Ferihegyi repülőtér környékén levő 170 hektáros földterületet, további 200 hektárt azonban megtartott. A vevő itt egy ír befektető volt, aki a légikikötő környékén alakulófélben levő logisztikai fejlesztések miatt vetett szemet az értékes földdarabra. Változatlanul őrzi a Forrás Rt.-ben levő többségi üzletrészét. A tőzsdén is jegyzett Forrás vagyona ma 30 milliárd forintot ér. A Leisztinger-birodalom másik két cége - az Arago és Hunguest - itthon és külföldön egyaránt fejleszt. A magyarországi szállodák korszerűsítésére egy 11 milliárd forintos programot indítanak. A három évre tervezett beruházás során a cég vidéki szállodáit fejlesztik. A horvátországi és montenegrói szállodaberuházás sikeresnek bizonyult, ezért folytatják, egy a bulgáriai Aranyparton levő hotel lehet a terjeszkedés következő állomása. Leisztinger üzleti karrierjét a kilencvenes évek elején, a kárpótlási jegyek hasznosítására alakult HB Westminsterrel kezdte, majd különböző társaságok felvásárlásával és értékesítésével növelte cégbirodalmát.


Felcsuti Zsolt (37) - 15,5 milliárd forint - 23. hely

A Felcsuti Zsolt tulajdonában levő MPF cégcsoport gépipari befektetéseit - elsősorban a szerszámgyártásra és fémipari termékek gyártására összpontosítottak - követték a logisztikai, bútoripari, kereskedelmi és ingatlanfejlesztő vállalkozások is. Az Egyesült Államokban bejegyzett vagyonkezelő holding százszázalékos tulajdonú leányvállalatokkal rendelkezik Kínában, Oroszországban, Romániában, Németországban és természetesen Magyarországon. A vállalkozások a jól bevált stratégiát követik: a tömegterméket a Távol-Keleten, a minőségi darabokat pedig Európában gyártják.

Felcsuti nagy jelentőséget tulajdonít a márkaépítésnek, ennek jegyében az MPF magyar és külföldi piacokra. Cégeinek magyarországi központja és központi raktára Ráckeresztúron van, de Németországban is működtet egy elosztóbázist. A minőségi termékeket a nagy múltú romhányi Widenta gyárban készítik. Az egykori garázsból indult családi vállalkozást még Felcsuti Zsolt édesapja hozta létre a hetvenes évek közepén - már akkor nagyüzemeknek szállítottak különböző fém- és műanyagipari termékeket. A cégcsoportot ma profi menedzsment irányítja. Felcsuti Zsolt elsősorban a kontrollinggal és a stratégiai irányítással foglalkozik. Több nyugat-európai gazdasági fórum meghívott szakértője és előadója.


Kedves Ferenc (37) - 13 milliárd forint - 27. hely

Az év végéig még irányítja a saját cégét, a PET Hungáriát mintegy 4 milliárd forintért megvásárló holland Provimi európai állateledel-üzletágát Kedves Ferenc, ám ezt követően már csak a magyar vállalat ügyvezetői posztját látja majd el - előreláthatóan még két-három évig. A napi operatív munkából itt is fokozatosan kivonul, hogy egyre hangsúlyosabban tudjon a többi befektetésének koordinálásával s nem utolsósorban újak felkutatásával foglalkozni. A korábbi befektetések közül záró szakaszához érkezett az Erdért-sztori: a három éve megvásárolt társaság reorganizációja sikeres volt. Az ingatlanvagyont két részre osztották, az üzleti tevékenységhez nem szükséges vagyonelemeket (például a zánkai üdülőt) kiszervezték. A megmaradt ingatlanok tulajdonjogát sikerült értékesíteni, a visszabérlés ugyanakkor tizenöt évre biztosított. Eközben az Erdért Rt. üzleti tevékenységének továbbértékesítése is sínen van. Információink szerint a mintegy 5-6 milliárd forintos üzlet így az év végéig lezáródhat. A másik nagybefektetés, a csepeli szabadkikötő esetében szintén komoly lépéseket tettek a nyertes konzorcium tagjai. Jelentős leépítéseket hajtottak végre, így már most nyereséges a logisztikai bázis. A privatizációkor vállalt 13 milliárd forintos fejlesztés megvalósításával szintén jól haladnak, 3-4 milliárdnál tartanak.

Kedves Ferenc szerint fontos lenne végre eldönteni, hogy megvalósul-e a spanyol Fadesa álma az észak-csepeli városközpontról, mert ebben az esetben a logisztikai fejlesztések mellett egy komoly kereskedelmi központ is felépülhetne a 150 hektáros területen. A meghatározó saját tulajdonban lévő cégek közül a legdinamikusabb növekedést az autós vállalkozások hozzák. A Planet Lízing 6 milliárd forintos forgalmat realizált, az autóértékesítésben a cég már harmadszor az év kereskedője a Seatnál, de jelentős eladásokat generálnak a Fordnál is. Az ingatlanberuházások terén Kedves szerint egyedül a belbudai 12-15 lakásos társasházépítésekben van megfelelő kereslet és megtérülés - jó néhány projektben érdekelt a befektető. Vannak olyan befektetések is, amelyeknél talán nem is a megtérülés az elsődleges szempont. Az üzletember így került be a Sziget Kft. tulajdonosi körébe, s egyelőre "közszolgálati" befektetésnek tűnik a Súlykontroll Kft.-ben vállalt társtulajdonosi szerepkör is. Hogy mindig keresni kell az újat, arra talán jó válasz, hogy a hírek szerint Kedves Ferenc neve a közeljövőben a hazai divatiparban tűnik fel, emellett egy luxusautóbusz- társaság és egy egészségcentrum elindítását tervezi.

Kostevc Péter (40) - 10 milliárd forint - 35. hely

A Brokernet Holding Zrt. elnöke, 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a rakétasebességgel növekvő brókercégben. A Brokernet-csoport gerincét az egymással konzorciális kapcsolatban álló, ugyanakkor önálló gazdasági szervezetként működő egységek alkotják: az értékpapír-alapú befektetési-biztosítási konstrukciókat közvetítő Brokernet, a biztosítások közvetítését ellátó Palladium, valamint a hitelközvetítő Bankbroker. A cégcsoport Platea nevű ingatlanközvetítő cége jövő év elején kezdi meg aktív tevékenységét. A négy egység szinergikus kapcsolata alkotja a teljes pénzügyi szolgáltatás és menedzsment alapját. A Brokernet-csoport egy független multibrand szolgáltató, így gondosan kiválasztott partnerei között megtalálhatók a pénzügyi szektor legnagyobb és legerősebb bankjai, befektetési alapjai, nyugdíjpénztárai, biztosítótársaságai és egészségpénztárai is. A cégcsoport tagjai a kezdetektől fogva megőrizték függetlenségüket a biztosítótársaságoktól vagy bankoktól. Az 1999-ben alapított vállalat mára dominánsan piacvezető pénzügyi szolgáltatóvá vált az életbiztosítási piacon, illetve a hitelközvetítés területén is.

Kostevc pályája két tulajdonostársához hasonlóan a kilencvenes évek elején, egy biztosítási brókercégnél kezdődött, ahonnan együtt léptek ki s alapították meg a Brokernetet. A társaság hatalmas léptekkel fejlődött. A cégcsoport az elmúlt években 100 ezer családnak közvetített valamilyen biztosítási terméket vagy adott befektetési és/vagy hiteltanácsot. A Brokernet által lebonyolított díjforgalom 2006-ban meghaladta az 57 milliárd forintot, nettó árbevétele pedig 15,7 milliárd forint volt - ez 10 milliárddal több, mint egy évvel korábban. A Brokernet Holding Zrt.-t idén hozták létre. Kostevc Péter a három K-val jelzett - Kósa, Kostevc, Kutvölgyi - alapító-tulajdonos csoport tagja, amely most kibővült a negyedik K-val, mégpedig Körtvélyesi Zoltánnal, aki a részvénytársaság vezérigazgatója, illetve Kósa Erika férje, és akinek az alapító tulajdonosok kétszázalékos tulajdonrészt juttattak a részvénytársaságban.


Matyi Dezső (39) - 9 milliárd forint - 40. hely

A könyvkereskedelemben és -kiadásban elért sikerek után a borászat felé fordult Matyi Dezső figyelme. Az Alexandra-csoporthoz ugyanis a közelmúltban egy sor borászati befektetés is társult. Az alapot 40 hektárnyi szőlő jelenti Badacsonyban, Villányban, Pécsett és Tokajban. A szőlészetek mellett hamarosan beindul a borászati "nagyüzem" is - egy pécsi borászatot és egy mádi borpincét is vásárol. Ez utóbbi a maga nemében különleges, egy a XIV. században a sziklába vájt, 320 méteres barlangrendszer. Matyi célja egy 100 hektáros szőlészet és egy különleges borfalu, ez utóbbit Bor Skanzen néven Pécsett építi fel. Az 1,8 hektáros területen jövőre induló építkezés 6-8 milliárd forintba kerül és 2009 végére készül el. Saját borai idén debütálnak a piacon - a kizárólag prémium szegmensbe tartozó hat bor az ősszel kerül forgalomba -, Matthias márkanévvel. A palackba töltött nedűk minőségét Kis Gábor villányi borász garantálja.

Nem maradt hűtlen a könyvszakmához sem. A magyar piacon egyedülálló könyves cégcsoporthoz egy sor kiadó, nagykereskedelmi cég és kiskereskedelmi bolthálózat is tartozik. Ezeket a tavaly átadott pécsi nagykereskedelmi raktárból szolgálják ki. A könyves csoport forgalma tavaly 18, idén pedig várhatóan 20 milliárd forintot tesz ki, nyeresége pedig a 2006-os egymilliárd forint felett lesz. A terjeszkedés egyébként nem állt meg, 200 millió forintért megvette a Geographia kiadót és a budapesti Alexandra könyvesháznak otthont adó Károly körúti épületet is. Matyi Dezső karrierje Pécsről indult és könyvkereskedőből lett az ország legnagyobb könyves - és immár borász - nagyvállalkozója.


Albrecht Ottó (36) - 8,0 milliárd forint - 46. hely

Ha nem is dobogós helyen, de továbbra is a hazai brókercégek élmezőnyében található a Cashline Értékpapír Zrt. A tulajdonos, Albrecht Ottó ugyanakkor egyre inkább a háttérbe vonul, és a cég operatív irányítása helyett csak a stratégiai kérdésekben dönt - vagyis a társaság elnöki posztját tölti be. Az elmúlt év legjelentősebb üzletének a Ferihegyi reptér melletti 170 hektáros terület eladása bizonyult. A Leisztinger Tamással közösen birtokolt jó fekvésű és ezért vonzó befektetési célnak bizonyult területet - amelyre korábban a Budapest Airport teherszállítási bázisát tervezték - ír ingatlanosok vették meg tőlük.

Befektetései közül továbbra is meghatározó a Synergon Informatikai Nyrt. Az informatikai cégben közel 17 százalékos pakettel rendelkezik - ennek értéke az augusztus végi záróár szerint közel 3 milliárd forint. Mivel befektetési stratégiájának részét képezik az ingatlanpiaci ügyletek, a közelmúltban több ilyen üzletet kötött. E befektetések közül a legjelentősebb a francia Accor lánctól az elmúlt évben a siófoki szállodasoron levő négy hotel megvétele volt. Biokavics néven egy bányát is üzemeltet Pest megyében, valamint az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. és egy biztosítási alkusz cég is az Albrecht-cégcsoport tagja. Az internetes kereskedelembe is belekóstolt. Imola néven futó interaktív ingatlanközvetítő rendszere ugyanis kétéves fejlesztőmunka után a közelmúltban elindult. Tervei szerint ez elsősorban az ingatlanügynökségek számára lesz vonzó internetes felület és üzleti lehetőség.


Balogh Levente (38) - 8,0 milliárd forint - 46. hely

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 1989 óta palackozza a 206 méteres mélységből feltörő ásványvizet. A céget irányító 38 éves üzletember, Balogh Levente immár 18 éve dolgozik a családi vállalkozásnál, a Bács-Kiskun megyei cég élén pedig 2003 óta áll. Az évek során élelmiszer-technikusi és marketingközgazdász-diplomát is szerzett. Az ügyvezető igazgató egyébként profi cselgáncsozó, háromdanos, feketeöves mester. A kilencvenes években főleg szörpsűrítményekkel startoló társaság számára az átütő sikert az Eauscar aranyérem elnyerése jelentette. A díjat 2004-ben, Párizsban érdemelték ki. Hazai és nemzetközi szinten a terméket 16 rangos elismerésben részesítették.

A közelmúltban zárult le az üzem mintegy másfél milliárd forintos beruházása, amelyet kizárólag saját erőből, banki hitelből és lízingből valósítottak meg, anélkül, hogy állami támogatásban részesültek volna. A befektetés sikeresnek bizonyult, eredményeképpen háromezer négyzetméteres új üzemcsarnokot és ásványvíz-palackozó gépsort helyeztek üzembe. Ezzel az évi 220 millió literes gyártókapacitásukat 450 milliósra emelték. A becsült éves országos ásványvízfogyasztást 2007-ben 800 és 900 millió liter közé teszik, így a cég a hazai ásványvíz-felhasználásnak több mint a felét állítja elő, vezető szerepet betöltve az ásványvízpiacon. A vállalatot külföldi értékbecslők 15-18 milliárd forintra taksálják. Balogh Levente márciusban elhunyt édesapja után másfél milliárd forint értékű cégrészt örökölt (Budafokvin Borászati és Kereskedelmi Kft. és Vita Press Kft.), így vállalkozásainak értéke - becslése szerint - 20 milliárd forintra rúg. Az ambiciózus fiatalember soha nem áll meg. A közelmúltban beszállt a bébiital-, majd a rágógumigyártásba is. Elmondása szerint motivációjának hátterében a márkaerősítés, ezen belül is különös tekintettel az ízesített ásványvizek iránti kereslet felpezsdítése áll. Távlati elképzelései között szerepel a cég raktárbázisának bővítése és egy új gyártósor telepítése.


Pistrui László (40) - 6 milliárd forint - 68. hely

Pistrui László karrierje a száz leggazdagabb magyar listájának élmezőnyében található Leisztinger Tamáséval együtt indult. Dolgozott sportmenedzserként, újságokat adott ki, városi tévéstúdiók kialakításával is foglalkozott. A magyarországi Plus áruházak építése és bérbeadása az ő nevéhez kötődik. Résztulajdonosa volt a Lombard Lízing Zrt.-nek is, amelyet 2005-ben értékesített. A Lombard-tulajdonrészért kapott pénzt befektette, alaposan bevásárolt. Szegeden övé az egyik legnagyobb még "parlagon" heverő, legalább egymilliárd forintot érő, a belvároshoz közeli, Kálvária sugárúti földterület. Nem sokáig marad azonban a terület kihasználatlan: egy tízmilliárdos beruházás ter-vei már elkészültek, két éven belül felépíttet két multifunkcionális rendezvénycsarnokot, az egyik hat-, a másik kétezer néző befogadására lesz alkalmas, egy buszpályaudvart, egy áruházat és egy szolgáltató központot, valamint mélygarázst. Az ország különböző pontjain, köztük a fővárosban és a Balaton északi partján, illetve Opatijában lévő ingatlanjainak értéke meghaladja a másfél, kétmilliárd forintot. Idén nyáron megvásárolta a 3 milliárd forintért felépített káposztásmegyeri korcsolyaközpontot és tulajdonosa lett az Európa egyik legjobb kézilabdacsapatát működtető gazdasági társaságnak, a Pick Szegednek.

Cége, a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Részvénytársaság egyébként az ország egyik legnagyobb flottájával a folyószabályozás, folyami víz- és szerkezetépítés, valamint szabadalmaztatott eljárásokkal a tisztított szennyvizek sodorvonali bevezetésének specialistája is. Úszóeszközeik nemcsak hogy a vízi szállítás minden feltételét biztosítják, hanem olyan, csak vízről végrehajtható feladatok elvégzését is, melyek ezen területen megkerülhetetlenné teszik a társaságot. Nem tagadja, hogy a férfikézilabda és a női kosárlabda fanatikus híve. Évente százmilliókkal támogatja a sportot, mindkét csapata szárnyal. Már játékosmenedzseléssel is foglalkozik. Egy év alatt kézisei kupagyőztesek és bajnokok lettek, női kosarasai a kupában másodikok, a bajnokságban pedig a harmadik helyen végeztek. A sport mellett a gyors autókat és a vitorlázást is kedveli. A két éve negyedmilliárd forintért vásárolt luxusjachtja Opatijában horgonyoz, még az idén lecseréli egy nagyobbra, modernebbre. Amikor van egy kis ideje, Maseratijába ül és néhány óra múlva már a nyílt tengeren hódol szenvedélyének.


Nagygyörgy Tibor (35) - 6,5 milliárd forint - 70. hely

Sikeresen indult a Biggeorge's - azaz a Nagygyörgy - cégbirodalom pénzügyi vállalkozása. A BG Hitel & Lízing lakáshitelezésre és -lízingelésre szakosodott társaság az első tört évet 3 milliárd forintos állománnyal zárta, az idei év végére azonban meg kívánják többszörözni a portfólió méretét. Erőteljesen növekszik az Otthon Centrum hálózata is. A franchise-rendszerben üzemelő ingatlanértékesítő lánc idén 20 fiókkal gyarapodott és országszerte immár 100 helyen található meg. A piacvezetőnek számító Otthon Centrum forgalmazásában 100 milliárd forint értékben keltek el ingatlanok az elmúlt egy évben.

Nem csökken Nagygyörgy cégcsoportja, Nyíri Viktorral közös érdekeltségének, a Biggeorge's-NV Zrt.-nek az ingatlanfejlesztési tempója sem. A budai hegyvidéken épülő Sasad-liget első ütemének 200 lakását már jelentős részben eladták és a második ütem értékesítése is dübörög. Építenek egy 28 ezer négyzetméteres irodaházat a pesti oldalon levő Könyves Kálmán körúton, 37 luxuslakást a Garibaldi utcában. Mindehhez járul a cégcsoport ingatlanalapja, amely 1 milliárd forintos tőkével rendelkezik és a már megkötött előszerződések alapján várhatóan vonzó hozamot nyújt majd a befektetőknek. Egyelőre még nem startolt el a minden eddiginél nagyobb falatnak számító börgöndi reptér építése. A szükséges engedélyek birtokában a Székesfehérvár melletti volt katonai bázison a tervek szerint 2009-ben indulhat el az új - Alba Airport néven futó - légikikötő kivitelezése. Nagygyörgy úgy számolja, hogy a cégeinél jelenleg folyó ingatlanfejlesztések összege megközelíti a 100 milliárd forintot. A még mindig fiatal üzletember tizenévesen vágott bele az ingatlanforgalmazásba. Lakások kiadásával kezdte s vállalkozása alig néhány év alatt piacvezetővé vált. Így nem csoda, hogy Nagygyörgy Tibor cége, az Otthon Centrum már nyolc alkalommal érdemelte ki az év legjobb ingatlanforgalmazója elismerést.


Nyíri Viktor (40) - 6,5 milliárd forint - 70. hely

Az utóbbi években több egészségügyi vállalkozást vásárolt meg és alakította át működésüket. A humán papilloma vírus (HPV)- diagnosztika területén nemzetközi díjat nyert és a méhnyakrák kialakulását jelző biomarkert fejlesztő vállalkozása, a Genoid ma már a külpiacokra koncentrál. Gerontex nevű cége gyógyászati segédeszközök nagykereskedelmével, míg az Elit Cipő- készítő Zrt. egyedi méretes (ortopéd) cipők gyártásával foglalkozik. A nagy múltú OMKER Zrt. tevékenységi köre ugyanakkor elsősorban házi diagnosztikai termékek, például vérnyomásmérők forgalmazása. Befektetéseinek másik iránya az ingatlanfejlesztés.

A Nagygyörgy Tiborral 50-50 százalékban tulajdonolt Biggeorge's-NV Zrt. sikeres fejlesztéseivel (például Sasad-Liget lakópark) a magyar ingatlanpiac élvonalában van. A Biggeorge's-NV az elmúlt hónapokban több nagy értékű területet vásárolt Budapesten, így biztosítva a további fejlesztések helyszínét. Az immár befektetőként ismert Nyíri az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán szerzett diplomát, majd a Közép-európai Egyetemen alkotmányjogból, Washingtonban, a George Washington Universityn pedig nemzetközi jogból szerzett egy-egy további LLM-et.


Kutvölgyi Pál (39) - 4,5 milliárd forint - 95. hely

A Brokernet Holding alelnöke és marketingigazgatója. Tizenkét százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a részvénytársaságban. Két társával, Kósa Erikával és Kostevc Péterrel együtt alapította és vitte sikerre a független befektetési-biztosítási és hiteltermékeket közvetítő céget. A Brokernet-csoport egy független multi-brand szolgáltató, így gondosan kiválasztott partnerei között megtalálhatók a pénzügyi szektor legnagyobb és legerősebb bankjai, befektetési alapjai, nyugdíjpénztárai, biztosítótársaságai és egészségpénztárai is. A nyolcéves vállalkozás az életbiztosítási és hitelpiac dominánsan piacvezető szereplőjévé nőtte ki magát. A Brokernet 2006-ban 57,6 milliárdos díjforgalmat ért el, illetve az új értékpapír- alapú életbiztosítási kötvények díjának 60 százaléka a cég tanácsadóihoz kötődik. A cégcsoport hitelközvetítő vállalata, a Bankbroker az elmúlt évben 23,3 milliárd forint hitelhez segítette hozzá ügyfeleit.

Kutvölgyi Pál nevéhez fűződik a Brokernet Akadémia létrehozása is, amely intézmény a cégcsoport belső oktatási központja, saját tankönyvrendszerrel, e-learning segítséggel, gyakorlott egyetemi tanárokkal, illetve szakmabeli referensekkel. Tanulóik a Pénzügyminisztérium által felügyelt elnök előtt vizsgáznak és az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmai bizonyítványt kapnak. Kutvölgyi Pál a Minősített Pénzügyi Tervezők Szövetségének (MPTSZ) nonprofit cégében alapító-társtulajdonos, melynek célja, hogy fejlessze a magyar pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadási minőséget az FPSB (Financial Planning Standards Board - Pénzügyi Tervezés Szabványügyi Testülete) követelményrendszerének adaptálásával.


Lázár-testvérek - 4,4 milliárd forint - 99. hely

Újabb aranyéremmel gazdagították idén trófeagyűjteményüket a Lázár fivérek: a lengyelországi fogathajtó-világbajnokságot Lázár Vilmos (40) nyerte meg. Fivére, Lázár Zoltán (36) edzőként segítette. Egymás ellen már nem versenyeznek: egyikük kettes, másikuk négyes fogattal indul. A cégeik persze továbbra is közösek. A CBA beszerzési láncba ágyazódnak milliárdos árbevételt produkáló élelmiszerüzleteik, amelyek a lánc összforgalmából való részesedésük alapján kapnak a profitból. Évek óta rebesgetik, hogy a fivérek mind nagyobb részesedést szereznek a több tucat tulajdonos között, s erre utal az is, hogy 2005 óta Lázár Vilmos a CBA-lánc elnökhelyettese, s ideje több mint felét a cég irányításának szenteli. A lánc azon kevés kiskereskedői tömörülések egyike, amely az élelmiszer-kereskedelemben különösen fontos beszerzési piacon méreténél fogva versenyképes az olyan multikkal is, mint például a Tesco Globál Zrt.

A beszerzési lánc igyekszik előremenekülni: terveik szerint jövőre 20 újabb "zöldmezős" üzlettel bővülnek, amelyeket a társulás regionális szervezetei üzemeltetnek. A Lázár fivérek a kereskedőszakmát még a hetvenes-nyolcvanas években, szüleik fonal nagy- és -kiskereskedésében tanulták ki, majd első élelmiszerüzletüket még 1993-ban, a Közért- privatizáció keretében vették meg Kőbányán - a családi legendárium szerint az őket ugyanezen évben világbajnoki címhez segítő versenylovaikat is el kellett adniuk ehhez. Nagyapjuk javaslatára még ugyanabban az évben csatlakoztak az akkor létrejött kiskereskedelmi beszerzési társuláshoz, a CBA-hoz. Az elmúlt években a fivérek részesedést szereztek többek között a törökbálinti régiós CBA-raktárat üzemeltető, 2005-ben hatmilliárdos árbevételű B.B.K. Raktár Kft.-ben, illetve az egykori Utasellátó Vállalat jogutódjában, a 65 ezer négyzetméter eladótérrel rendelkező Resti Rt.-ben is. A fivérek emellett a turizmusba is beszálltak: Gödöllő-Domonyvölgyben Lá zár Lovaspark néven nyitottak egy üdülőparkot, ahol két fogadót működtetnek. Sikereik elismeréseképpen Lázár Zoltán tavaly márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át az államfőtől, míg Vilmos az ország arcaként vállalt szerepet a Magyar Turizmus Rt. által szervezett országimázs-kampányban.