A leggazdagabb fiatal magyarok listája - 70 milliárd forint a csúcsvagyon

A fiatalok - pontosabban a legfeljebb 40 évesek - is szép számban képviseltetik magukat a NAPI Gazdaság "A 100 leggazdagabb" című kiadványában. Közülük a legtehetősebbnek Leisztinger Tamás számít, aki a teljes listán épp lecsúszott a dobogóról a maga 70 milliárdosra becsült vagyonával, míg a CBA-s Lázár-fivérek 4,4 milliárdja a 99. helyre volt elég.
NAPI Online, 2007. október 4. csütörtök, 15:20
Fotó:

1. Leisztinger Tamás (40) - 70 milliárd forint - 4. hely
2. Felcsuti Zsolt (37) - 15,5 milliárd forint - 23. hely
3. Kedves Ferenc (37) - 13 milliárd forint - 27. hely
4. Kostevc Péter (40) - 10 milliárd forint - 35. hely
5. Matyi Dezső (39) - 9 milliárd forint - 40. hely
6. Albrecht Ottó (36) - 8,0 milliárd forint - 46. hely
7. Balogh Levente (38) - 8,0 milliárd forint - 46. hely
8. Pistrui László (40) - 6 milliárd forint - 68. hely
9. Nagygyörgy Tibor (35) - 6,5 milliárd forint - 70. hely
10. Nyíri Viktor (40) - 6,5 milliárd forint - 70. hely
11. Kutvölgyi Pál (39) - 4,5 milliárd forint - 95. hely
12. Lázár-testvérek - 4,4 milliárd forint - 99. hely

A részletes lista a következő oldalakon látható, a 10 leggazdagabb honfitársunkról pedig itt olvashat.Leisztinger Tamás (40) - 70 milliárd forint - 4. hely

Tíz éve nézegetem az agráriumot, de csak most volt lehetőségem jó befektetést találni - mondja az eddig főleg pénzügyi és ingatlanbefektetéseiről ismert üzletember, amikor a bábolnai takarmányüzem megvételének okáról kérdezzük. A hazai sertéstenyésztésben meghatározó szerepet játszó céget azonban nem a legjobb pillanatban vette meg, hiszen a takarmányárak az egekbe szöktek, a termelők pedig komoly problémákkal küzdenek, sokukat nem sok választja el a csődtől. Eladta viszont a budapesti lágymányosi Duna-parton, a Kopaszi-gát környékén létrejövő nagyszabású fejlesztésben érdekelt Öböl XI. cégben levő többségi üzletrészét. A portugál vevő, a Mota cégcsoport meg nem erősített hírek szerint 30 milliárd forint feletti összeget fizetett a 75 százalékos tulajdonrészért, 25 százalékot Leisztinger megtartott. A korábban 100 milliárd forintra tervezett fejlesztés első üteme azonban már az adásvétel előtt megvalósult, erre 6 milliárd forintot fordított. Az összesen 53 hektáros területen vízi vidám park, jachtkikötők, szálloda és vízi színház is épül, amelyekhez szállodák, konferenciaközpont és sportcentrum kapcsolódik. A fejlesztések várhatóan némi hangsúly-eltolódással valósulnak meg - mondta el Leisztinger -, például több lakóingatlan épül. Ide költözteti a teljes cégcsoportot is. E célra egy 3000 négyzetméteres irodaház épül, amelynek a kivitelezési munkái idén októberben kezdődnek.

Szintén tavaly adta el - mégpedig jó áron - a Ferihegyi repülőtér környékén levő 170 hektáros földterületet, további 200 hektárt azonban megtartott. A vevő itt egy ír befektető volt, aki a légikikötő környékén alakulófélben levő logisztikai fejlesztések miatt vetett szemet az értékes földdarabra. Változatlanul őrzi a Forrás Rt.-ben levő többségi üzletrészét. A tőzsdén is jegyzett Forrás vagyona ma 30 milliárd forintot ér. A Leisztinger-birodalom másik két cége - az Arago és Hunguest - itthon és külföldön egyaránt fejleszt. A magyarországi szállodák korszerűsítésére egy 11 milliárd forintos programot indítanak. A három évre tervezett beruházás során a cég vidéki szállodáit fejlesztik. A horvátországi és montenegrói szállodaberuházás sikeresnek bizonyult, ezért folytatják, egy a bulgáriai Aranyparton levő hotel lehet a terjeszkedés következő állomása. Leisztinger üzleti karrierjét a kilencvenes évek elején, a kárpótlási jegyek hasznosítására alakult HB Westminsterrel kezdte, majd különböző társaságok felvásárlásával és értékesítésével növelte cégbirodalmát.


Felcsuti Zsolt (37) - 15,5 milliárd forint - 23. hely

A Felcsuti Zsolt tulajdonában levő MPF cégcsoport gépipari befektetéseit - elsősorban a szerszámgyártásra és fémipari termékek gyártására összpontosítottak - követték a logisztikai, bútoripari, kereskedelmi és ingatlanfejlesztő vállalkozások is. Az Egyesült Államokban bejegyzett vagyonkezelő holding százszázalékos tulajdonú leányvállalatokkal rendelkezik Kínában, Oroszországban, Romániában, Németországban és természetesen Magyarországon. A vállalkozások a jól bevált stratégiát követik: a tömegterméket a Távol-Keleten, a minőségi darabokat pedig Európában gyártják.

Felcsuti nagy jelentőséget tulajdonít a márkaépítésnek, ennek jegyében az MPF magyar és külföldi piacokra. Cégeinek magyarországi központja és központi raktára Ráckeresztúron van, de Németországban is működtet egy elosztóbázist. A minőségi termékeket a nagy múltú romhányi Widenta gyárban készítik. Az egykori garázsból indult családi vállalkozást még Felcsuti Zsolt édesapja hozta létre a hetvenes évek közepén - már akkor nagyüzemeknek szállítottak különböző fém- és műanyagipari termékeket. A cégcsoportot ma profi menedzsment irányítja. Felcsuti Zsolt elsősorban a kontrollinggal és a stratégiai irányítással foglalkozik. Több nyugat-európai gazdasági fórum meghívott szakértője és előadója.


Kedves Ferenc (37) - 13 milliárd forint - 27. hely

Az év végéig még irányítja a saját cégét, a PET Hungáriát mintegy 4 milliárd forintért megvásárló holland Provimi európai állateledel-üzletágát Kedves Ferenc, ám ezt követően már csak a magyar vállalat ügyvezetői posztját látja majd el - előreláthatóan még két-három évig. A napi operatív munkából itt is fokozatosan kivonul, hogy egyre hangsúlyosabban tudjon a többi befektetésének koordinálásával s nem utolsósorban újak felkutatásával foglalkozni. A korábbi befektetések közül záró szakaszához érkezett az Erdért-sztori: a három éve megvásárolt társaság reorganizációja sikeres volt. Az ingatlanvagyont két részre osztották, az üzleti tevékenységhez nem szükséges vagyonelemeket (például a zánkai üdülőt) kiszervezték. A megmaradt ingatlanok tulajdonjogát sikerült értékesíteni, a visszabérlés ugyanakkor tizenöt évre biztosított. Eközben az Erdért Rt. üzleti tevékenységének továbbértékesítése is sínen van. Információink szerint a mintegy 5-6 milliárd forintos üzlet így az év végéig lezáródhat. A másik nagybefektetés, a csepeli szabadkikötő esetében szintén komoly lépéseket tettek a nyertes konzorcium tagjai. Jelentős leépítéseket hajtottak végre, így már most nyereséges a logisztikai bázis. A privatizációkor vállalt 13 milliárd forintos fejlesztés megvalósításával szintén jól haladnak, 3-4 milliárdnál tartanak.

Kedves Ferenc szerint fontos lenne végre eldönteni, hogy megvalósul-e a spanyol Fadesa álma az észak-csepeli városközpontról, mert ebben az esetben a logisztikai fejlesztések mellett egy komoly kereskedelmi központ is felépülhetne a 150 hektáros területen. A meghatározó saját tulajdonban lévő cégek közül a legdinamikusabb növekedést az autós vállalkozások hozzák. A Planet Lízing 6 milliárd forintos forgalmat realizált, az autóértékesítésben a cég már harmadszor az év kereskedője a Seatnál, de jelentős eladásokat generálnak a Fordnál is. Az ingatlanberuházások terén Kedves szerint egyedül a belbudai 12-15 lakásos társasházépítésekben van megfelelő kereslet és megtérülés - jó néhány projektben érdekelt a befektető. Vannak olyan befektetések is, amelyeknél talán nem is a megtérülés az elsődleges szempont. Az üzletember így került be a Sziget Kft. tulajdonosi körébe, s egyelőre "közszolgálati" befektetésnek tűnik a Súlykontroll Kft.-ben vállalt társtulajdonosi szerepkör is. Hogy mindig keresni kell az újat, arra talán jó válasz, hogy a hírek szerint Kedves Ferenc neve a közeljövőben a hazai divatiparban tűnik fel, emellett egy luxusautóbusz- társaság és egy egészségcentrum elindítását tervezi.

Kostevc Péter (40) - 10 milliárd forint - 35. hely

A Brokernet Holding Zrt. elnöke, 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a rakétasebességgel növekvő brókercégben. A Brokernet-csoport gerincét az egymással konzorciális kapcsolatban álló, ugyanakkor önálló gazdasági szervezetként működő egységek alkotják: az értékpapír-alapú befektetési-biztosítási konstrukciókat közvetítő Brokernet, a biztosítások közvetítését ellátó Palladium, valamint a hitelközvetítő Bankbroker. A cégcsoport Platea nevű ingatlanközvetítő cége jövő év elején kezdi meg aktív tevékenységét. A négy egység szinergikus kapcsolata alkotja a teljes pénzügyi szolgáltatás és menedzsment alapját. A Brokernet-csoport egy független multibrand szolgáltató, így gondosan kiválasztott partnerei között megtalálhatók a pénzügyi szektor legnagyobb és legerősebb bankjai, befektetési alapjai, nyugdíjpénztárai, biztosítótársaságai és egészségpénztárai is. A cégcsoport tagjai a kezdetektől fogva megőrizték függetlenségüket a biztosítótársaságoktól vagy bankoktól. Az 1999-ben alapított vállalat mára dominánsan piacvezető pénzügyi szolgáltatóvá vált az életbiztosítási piacon, illetve a hitelközvetítés területén is.

Kostevc pályája két tulajdonostársához hasonlóan a kilencvenes évek elején, egy biztosítási brókercégnél kezdődött, ahonnan együtt léptek ki s alapították meg a Brokernetet. A társaság hatalmas léptekkel fejlődött. A cégcsoport az elmúlt években 100 ezer családnak közvetített valamilyen biztosítási terméket vagy adott befektetési és/vagy hiteltanácsot. A Brokernet által lebonyolított díjforgalom 2006-ban meghaladta az 57 milliárd forintot, nettó árbevétele pedig 15,7 milliárd forint volt - ez 10 milliárddal több, mint egy évvel korábban. A Brokernet Holding Zrt.-t idén hozták létre. Kostevc Péter a három K-val jelzett - Kósa, Kostevc, Kutvölgyi - alapító-tulajdonos csoport tagja, amely most kibővült a negyedik K-val, mégpedig Körtvélyesi Zoltánnal, aki a részvénytársaság vezérigazgatója, illetve Kósa Erika férje, és akinek az alapító tulajdonosok kétszázalékos tulajdonrészt juttattak a részvénytársaságban.


Matyi Dezső (39) - 9 milliárd forint - 40. hely

A könyvkereskedelemben és -kiadásban elért sikerek után a borászat felé fordult Matyi Dezső figyelme. Az Alexandra-csoporthoz ugyanis a közelmúltban egy sor borászati befektetés is társult. Az alapot 40 hektárnyi szőlő jelenti Badacsonyban, Villányban, Pécsett és Tokajban. A szőlészetek mellett hamarosan beindul a borászati "nagyüzem" is - egy pécsi borászatot és egy mádi borpincét is vásárol. Ez utóbbi a maga nemében különleges, egy a XIV. században a sziklába vájt, 320 méteres barlangrendszer. Matyi célja egy 100 hektáros szőlészet és egy különleges borfalu, ez utóbbit Bor Skanzen néven Pécsett építi fel. Az 1,8 hektáros területen jövőre induló építkezés 6-8 milliárd forintba kerül és 2009 végére készül el. Saját borai idén debütálnak a piacon - a kizárólag prémium szegmensbe tartozó hat bor az ősszel kerül forgalomba -, Matthias márkanévvel. A palackba töltött nedűk minőségét Kis Gábor villányi borász garantálja.

Nem maradt hűtlen a könyvszakmához sem. A magyar piacon egyedülálló könyves cégcsoporthoz egy sor kiadó, nagykereskedelmi cég és kiskereskedelmi bolthálózat is tartozik. Ezeket a tavaly átadott pécsi nagykereskedelmi raktárból szolgálják ki. A könyves csoport forgalma tavaly 18, idén pedig várhatóan 20 milliárd forintot tesz ki, nyeresége pedig a 2006-os egymilliárd forint felett lesz. A terjeszkedés egyébként nem állt meg, 200 millió forintért megvette a Geographia kiadót és a budapesti Alexandra könyvesháznak otthont adó Károly körúti épületet is. Matyi Dezső karrierje Pécsről indult és könyvkereskedőből lett az ország legnagyobb könyves - és immár borász - nagyvállalkozója.


Albrecht Ottó (36) - 8,0 milliárd forint - 46. hely

Ha nem is dobogós helyen, de továbbra is a hazai brókercégek élmezőnyében található a Cashline Értékpapír Zrt. A tulajdonos, Albrecht Ottó ugyanakkor egyre inkább a háttérbe vonul, és a cég operatív irányítása helyett csak a stratégiai kérdésekben dönt - vagyis a társaság elnöki posztját tölti be. Az elmúlt év legjelentősebb üzletének a Ferihegyi reptér melletti 170 hektáros terület eladása bizonyult. A Leisztinger Tamással közösen birtokolt jó fekvésű és ezért vonzó befektetési célnak bizonyult területet - amelyre korábban a Budapest Airport teherszállítási bázisát tervezték - ír ingatlanosok vették meg tőlük.

Befektetései közül továbbra is meghatározó a Synergon Informatikai Nyrt. Az informatikai cégben közel 17 százalékos pakettel rendelkezik - ennek értéke az augusztus végi záróár szerint közel 3 milliárd forint. Mivel befektetési stratégiájának részét képezik az ingatlanpiaci ügyletek, a közelmúltban több ilyen üzletet kötött. E befektetések közül a legjelentősebb a francia Accor lánctól az elmúlt évben a siófoki szállodasoron levő négy hotel megvétele volt. Biokavics néven egy bányát is üzemeltet Pest megyében, valamint az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. és egy biztosítási alkusz cég is az Albrecht-cégcsoport tagja. Az internetes kereskedelembe is belekóstolt. Imola néven futó interaktív ingatlanközvetítő rendszere ugyanis kétéves fejlesztőmunka után a közelmúltban elindult. Tervei szerint ez elsősorban az ingatlanügynökségek számára lesz vonzó internetes felület és üzleti lehetőség.


Balogh Levente (38) - 8,0 milliárd forint - 46. hely

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 1989 óta palackozza a 206 méteres mélységből feltörő ásványvizet. A céget irányító 38 éves üzletember, Balogh Levente immár 18 éve dolgozik a családi vállalkozásnál, a Bács-Kiskun megyei cég élén pedig 2003 óta áll. Az évek során élelmiszer-technikusi és marketingközgazdász-diplomát is szerzett. Az ügyvezető igazgató egyébként profi cselgáncsozó, háromdanos, feketeöves mester. A kilencvenes években főleg szörpsűrítményekkel startoló társaság számára az átütő sikert az Eauscar aranyérem elnyerése jelentette. A díjat 2004-ben, Párizsban érdemelték ki. Hazai és nemzetközi szinten a terméket 16 rangos elismerésben részesítették.

A közelmúltban zárult le az üzem mintegy másfél milliárd forintos beruházása, amelyet kizárólag saját erőből, banki hitelből és lízingből valósítottak meg, anélkül, hogy állami támogatásban részesültek volna. A befektetés sikeresnek bizonyult, eredményeképpen háromezer négyzetméteres új üzemcsarnokot és ásványvíz-palackozó gépsort helyeztek üzembe. Ezzel az évi 220 millió literes gyártókapacitásukat 450 milliósra emelték. A becsült éves országos ásványvízfogyasztást 2007-ben 800 és 900 millió liter közé teszik, így a cég a hazai ásványvíz-felhasználásnak több mint a felét állítja elő, vezető szerepet betöltve az ásványvízpiacon. A vállalatot külföldi értékbecslők 15-18 milliárd forintra taksálják. Balogh Levente márciusban elhunyt édesapja után másfél milliárd forint értékű cégrészt örökölt (Budafokvin Borászati és Kereskedelmi Kft. és Vita Press Kft.), így vállalkozásainak értéke - becslése szerint - 20 milliárd forintra rúg. Az ambiciózus fiatalember soha nem áll meg. A közelmúltban beszállt a bébiital-, majd a rágógumigyártásba is. Elmondása szerint motivációjának hátterében a márkaerősítés, ezen belül is különös tekintettel az ízesített ásványvizek iránti kereslet felpezsdítése áll. Távlati elképzelései között szerepel a cég raktárbázisának bővítése és egy új gyártósor telepítése.


Pistrui László (40) - 6 milliárd forint - 68. hely

Pistrui László karrierje a száz leggazdagabb magyar listájának élmezőnyében található Leisztinger Tamáséval együtt indult. Dolgozott sportmenedzserként, újságokat adott ki, városi tévéstúdiók kialakításával is foglalkozott. A magyarországi Plus áruházak építése és bérbeadása az ő nevéhez kötődik. Résztulajdonosa volt a Lombard Lízing Zrt.-nek is, amelyet 2005-ben értékesített. A Lombard-tulajdonrészért kapott pénzt befektette, alaposan bevásárolt. Szegeden övé az egyik legnagyobb még "parlagon" heverő, legalább egymilliárd forintot érő, a belvároshoz közeli, Kálvária sugárúti földterület. Nem sokáig marad azonban a terület kihasználatlan: egy tízmilliárdos beruházás ter-vei már elkészültek, két éven belül felépíttet két multifunkcionális rendezvénycsarnokot, az egyik hat-, a másik kétezer néző befogadására lesz alkalmas, egy buszpályaudvart, egy áruházat és egy szolgáltató központot, valamint mélygarázst. Az ország különböző pontjain, köztük a fővárosban és a Balaton északi partján, illetve Opatijában lévő ingatlanjainak értéke meghaladja a másfél, kétmilliárd forintot. Idén nyáron megvásárolta a 3 milliárd forintért felépített káposztásmegyeri korcsolyaközpontot és tulajdonosa lett az Európa egyik legjobb kézilabdacsapatát működtető gazdasági társaságnak, a Pick Szegednek.

Cége, a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Részvénytársaság egyébként az ország egyik legnagyobb flottájával a folyószabályozás, folyami víz- és szerkezetépítés, valamint szabadalmaztatott eljárásokkal a tisztított szennyvizek sodorvonali bevezetésének specialistája is. Úszóeszközeik nemcsak hogy a vízi szállítás minden feltételét biztosítják, hanem olyan, csak vízről végrehajtható feladatok elvégzését is, melyek ezen területen megkerülhetetlenné teszik a társaságot. Nem tagadja, hogy a férfikézilabda és a női kosárlabda fanatikus híve. Évente százmilliókkal támogatja a sportot, mindkét csapata szárnyal. Már játékosmenedzseléssel is foglalkozik. Egy év alatt kézisei kupagyőztesek és bajnokok lettek, női kosarasai a kupában másodikok, a bajnokságban pedig a harmadik helyen végeztek. A sport mellett a gyors autókat és a vitorlázást is kedveli. A két éve negyedmilliárd forintért vásárolt luxusjachtja Opatijában horgonyoz, még az idén lecseréli egy nagyobbra, modernebbre. Amikor van egy kis ideje, Maseratijába ül és néhány óra múlva már a nyílt tengeren hódol szenvedélyének.


Nagygyörgy Tibor (35) - 6,5 milliárd forint - 70. hely

Sikeresen indult a Biggeorge's - azaz a Nagygyörgy - cégbirodalom pénzügyi vállalkozása. A BG Hitel & Lízing lakáshitelezésre és -lízingelésre szakosodott társaság az első tört évet 3 milliárd forintos állománnyal zárta, az idei év végére azonban meg kívánják többszörözni a portfólió méretét. Erőteljesen növekszik az Otthon Centrum hálózata is. A franchise-rendszerben üzemelő ingatlanértékesítő lánc idén 20 fiókkal gyarapodott és országszerte immár 100 helyen található meg. A piacvezetőnek számító Otthon Centrum forgalmazásában 100 milliárd forint értékben keltek el ingatlanok az elmúlt egy évben.

Nem csökken Nagygyörgy cégcsoportja, Nyíri Viktorral közös érdekeltségének, a Biggeorge's-NV Zrt.-nek az ingatlanfejlesztési tempója sem. A budai hegyvidéken épülő Sasad-liget első ütemének 200 lakását már jelentős részben eladták és a második ütem értékesítése is dübörög. Építenek egy 28 ezer négyzetméteres irodaházat a pesti oldalon levő Könyves Kálmán körúton, 37 luxuslakást a Garibaldi utcában. Mindehhez járul a cégcsoport ingatlanalapja, amely 1 milliárd forintos tőkével rendelkezik és a már megkötött előszerződések alapján várhatóan vonzó hozamot nyújt majd a befektetőknek. Egyelőre még nem startolt el a minden eddiginél nagyobb falatnak számító börgöndi reptér építése. A szükséges engedélyek birtokában a Székesfehérvár melletti volt katonai bázison a tervek szerint 2009-ben indulhat el az új - Alba Airport néven futó - légikikötő kivitelezése. Nagygyörgy úgy számolja, hogy a cégeinél jelenleg folyó ingatlanfejlesztések összege megközelíti a 100 milliárd forintot. A még mindig fiatal üzletember tizenévesen vágott bele az ingatlanforgalmazásba. Lakások kiadásával kezdte s vállalkozása alig néhány év alatt piacvezetővé vált. Így nem csoda, hogy Nagygyörgy Tibor cége, az Otthon Centrum már nyolc alkalommal érdemelte ki az év legjobb ingatlanforgalmazója elismerést.


Nyíri Viktor (40) - 6,5 milliárd forint - 70. hely

Az utóbbi években több egészségügyi vállalkozást vásárolt meg és alakította át működésüket. A humán papilloma vírus (HPV)- diagnosztika területén nemzetközi díjat nyert és a méhnyakrák kialakulását jelző biomarkert fejlesztő vállalkozása, a Genoid ma már a külpiacokra koncentrál. Gerontex nevű cége gyógyászati segédeszközök nagykereskedelmével, míg az Elit Cipő- készítő Zrt. egyedi méretes (ortopéd) cipők gyártásával foglalkozik. A nagy múltú OMKER Zrt. tevékenységi köre ugyanakkor elsősorban házi diagnosztikai termékek, például vérnyomásmérők forgalmazása. Befektetéseinek másik iránya az ingatlanfejlesztés.

A Nagygyörgy Tiborral 50-50 százalékban tulajdonolt Biggeorge's-NV Zrt. sikeres fejlesztéseivel (például Sasad-Liget lakópark) a magyar ingatlanpiac élvonalában van. A Biggeorge's-NV az elmúlt hónapokban több nagy értékű területet vásárolt Budapesten, így biztosítva a további fejlesztések helyszínét. Az immár befektetőként ismert Nyíri az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán szerzett diplomát, majd a Közép-európai Egyetemen alkotmányjogból, Washingtonban, a George Washington Universityn pedig nemzetközi jogból szerzett egy-egy további LLM-et.


Kutvölgyi Pál (39) - 4,5 milliárd forint - 95. hely

A Brokernet Holding alelnöke és marketingigazgatója. Tizenkét százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a részvénytársaságban. Két társával, Kósa Erikával és Kostevc Péterrel együtt alapította és vitte sikerre a független befektetési-biztosítási és hiteltermékeket közvetítő céget. A Brokernet-csoport egy független multi-brand szolgáltató, így gondosan kiválasztott partnerei között megtalálhatók a pénzügyi szektor legnagyobb és legerősebb bankjai, befektetési alapjai, nyugdíjpénztárai, biztosítótársaságai és egészségpénztárai is. A nyolcéves vállalkozás az életbiztosítási és hitelpiac dominánsan piacvezető szereplőjévé nőtte ki magát. A Brokernet 2006-ban 57,6 milliárdos díjforgalmat ért el, illetve az új értékpapír- alapú életbiztosítási kötvények díjának 60 százaléka a cég tanácsadóihoz kötődik. A cégcsoport hitelközvetítő vállalata, a Bankbroker az elmúlt évben 23,3 milliárd forint hitelhez segítette hozzá ügyfeleit.

Kutvölgyi Pál nevéhez fűződik a Brokernet Akadémia létrehozása is, amely intézmény a cégcsoport belső oktatási központja, saját tankönyvrendszerrel, e-learning segítséggel, gyakorlott egyetemi tanárokkal, illetve szakmabeli referensekkel. Tanulóik a Pénzügyminisztérium által felügyelt elnök előtt vizsgáznak és az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmai bizonyítványt kapnak. Kutvölgyi Pál a Minősített Pénzügyi Tervezők Szövetségének (MPTSZ) nonprofit cégében alapító-társtulajdonos, melynek célja, hogy fejlessze a magyar pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadási minőséget az FPSB (Financial Planning Standards Board - Pénzügyi Tervezés Szabványügyi Testülete) követelményrendszerének adaptálásával.


Lázár-testvérek - 4,4 milliárd forint - 99. hely

Újabb aranyéremmel gazdagították idén trófeagyűjteményüket a Lázár fivérek: a lengyelországi fogathajtó-világbajnokságot Lázár Vilmos (40) nyerte meg. Fivére, Lázár Zoltán (36) edzőként segítette. Egymás ellen már nem versenyeznek: egyikük kettes, másikuk négyes fogattal indul. A cégeik persze továbbra is közösek. A CBA beszerzési láncba ágyazódnak milliárdos árbevételt produkáló élelmiszerüzleteik, amelyek a lánc összforgalmából való részesedésük alapján kapnak a profitból. Évek óta rebesgetik, hogy a fivérek mind nagyobb részesedést szereznek a több tucat tulajdonos között, s erre utal az is, hogy 2005 óta Lázár Vilmos a CBA-lánc elnökhelyettese, s ideje több mint felét a cég irányításának szenteli. A lánc azon kevés kiskereskedői tömörülések egyike, amely az élelmiszer-kereskedelemben különösen fontos beszerzési piacon méreténél fogva versenyképes az olyan multikkal is, mint például a Tesco Globál Zrt.

A beszerzési lánc igyekszik előremenekülni: terveik szerint jövőre 20 újabb "zöldmezős" üzlettel bővülnek, amelyeket a társulás regionális szervezetei üzemeltetnek. A Lázár fivérek a kereskedőszakmát még a hetvenes-nyolcvanas években, szüleik fonal nagy- és -kiskereskedésében tanulták ki, majd első élelmiszerüzletüket még 1993-ban, a Közért- privatizáció keretében vették meg Kőbányán - a családi legendárium szerint az őket ugyanezen évben világbajnoki címhez segítő versenylovaikat is el kellett adniuk ehhez. Nagyapjuk javaslatára még ugyanabban az évben csatlakoztak az akkor létrejött kiskereskedelmi beszerzési társuláshoz, a CBA-hoz. Az elmúlt években a fivérek részesedést szereztek többek között a törökbálinti régiós CBA-raktárat üzemeltető, 2005-ben hatmilliárdos árbevételű B.B.K. Raktár Kft.-ben, illetve az egykori Utasellátó Vállalat jogutódjában, a 65 ezer négyzetméter eladótérrel rendelkező Resti Rt.-ben is. A fivérek emellett a turizmusba is beszálltak: Gödöllő-Domonyvölgyben Lá zár Lovaspark néven nyitottak egy üdülőparkot, ahol két fogadót működtetnek. Sikereik elismeréseképpen Lázár Zoltán tavaly márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át az államfőtől, míg Vilmos az ország arcaként vállalt szerepet a Magyar Turizmus Rt. által szervezett országimázs-kampányban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MIHALOVITS, 2007.10.06 08:00

A "Leggazdagabb Fiatalok" listájához szolnék hozzá. Ha adatokat ír, írjon legalább pontos adatokat. Pistrui Lászlóval kapcsolatos adatai eléggé pontatlanok, és egyébként kérdezni, hol van Baranyi Sándor, aki szintén nem fiatal (45) ugyanebben az érdekeltéségi körben mozog, mégsincs a listán, pedig mindennek az alapja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html