A MÁV-START gyorsan vett néhány használt hálókocsit

Egyetlen ajánlattevőként a szlovák Wagon Service Travel s.r.o. szállíthat 22 darab használt, fekvőhelyes- és hálókocsit, nettó 8,5 millió euróért (mintegy 3 milliárd forintért) a MÁV-START-nak.
Németh Géza, 2020. augusztus 12. szerda, 17:32
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

A nyílt, gyorsított tender eredményét az ajánlatkérő MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kocsik modernek, légkondicionáltak és óránként 200 kilométeres sebességre alkalmasak. A beszerzés kiterjed a tartalék alkatrészekre, továbbá a vasúti kocsik üzemeltetéséhez szükséges dokumentációk, szoftverek átadására és a kezdeti üzemeltetés-támogatásra is.

Az ajánlatkérő azzal indokolta a nyílt, gyorsított eljárást, hogy a Covid-19 járvány miatti nemzetközi vasúti forgalom leállása több piaci szereplő a meglévő vasúti kocsi állományuk egy részének értékesítésére kényszerül. A MÁV-START az elmúlt években több alkalommal próbált - feladatainak folyamatos bővülése és saját járműparkjának elöregedése miatt - használt fekvőhelyes- és hálókocsikat beszerezni, de sikertelenül.

A jelenlegi piaci helyzetben a beszerzésre addig nyílik lehetőség, amíg a piaci versenytársak a megvásárlásra kínált járműveket fel nem vásárolják. Az általános eljárási határidők betartása a beszerzés sikerességét - a korábbi évekéhez hasonlóan - megakadályozhatta volna.

A nyertessel augusztus 4-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK