A Pécsi Dohánygyárnak is betesz a kormány terve

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t 2013-2014-re tervezett mintegy 15 milliárd forintos beruházásainak felfüggesztésére kényszeríti a dohány kiskereskedelmi árrésének szabályozása - közölte a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.
MTI-Eco, 2013. május 21. kedd, 16:16
Fotó: Napi.hu

Amennyiben a minimális kiskereskedelmi árrés a hazai piac prognosztizált csökkenéséhez vezet, a mintegy 400 főt foglalkoztató pécsi gyár és a közel 8000 embernek munkát adó dohányfelvásárlás létjogosultsága is megszűnhet.

Az Országgyűlés keddi ülésén az eredetileg elfogadott 4 százalékról 10 százalékra emelheti a júliusban létrejövő nemzeti dohányboltok garantált profitját. Kedden a tervek szerint zárószavazással döntenek a dohányzással összefüggő törvénymódosításokról is. A parlament az előző héten úgy módosította az eredeti kormánypárti javaslatot, hogy a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak.

45 milliárd adótól eshet el az állam
A NAV hivatalos adatai szerint a cigaretta értékesítése 2013 áprilisára 20 százalékkal csökkent egy év alatt, amit a fogyasztási dohánypiac már nem tudott ellensúlyozni. Ez azt jelenti, hogy a teljes piac 2012 első négy hónapjához képest 12 százalékkal csökkent. A feketepiac növekedése minden tapasztalat szerint rendkívül gyors, és nagyon lassan fordítható vissza. Ez a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. számításai szerint legalább 45 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelenthet 2013-2014-ben - állítják a közleményben.

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a trafikok. A most elfogadásra váró előterjesztés a trafikok garantált kereskedelmi árrésén is emelne, azt ugyanis az eredetileg meghatározott négy százalékról tíz százalékra növelhetik.

A cigaretta árának több mint 80 százaléka adó

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. közleménye kitér arra, hogy a dohánygyár a kezdetektől elfogadta és a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) alapító tagjaként szakmai javaslatokkal támogatta a hazai dohány-kiskereskedelmi rendszer fenntartható kialakítását. Számos előremutató változás eredményét nullázhatja le azonban, ha az árrésszabályozás nem veszi figyelembe a nem kívánt következményeket - áll a közleményben.

A DBMSZ megfogalmazta az árréssel kapcsolatos szabályozást érintő javaslatát, ami egy időben képes a kiskereskedők fenntartható megélhetésének biztosítására, a feketepiaci kockázatok kezelésére, és az állami adóbevételek stabilitásának megőrzésére - olvasható a közleményben.

A dokumentumban rögzítik: a cigaretta fogyasztói árának több mint 80 százaléka adó. Ha erre a jelenlegi 3-4 százalék helyett egy lépésben minimum 10 százalékos árrés kerül, az drasztikus áremelkedéshez vezet, amelynek bizonyított következménye a feketepiac növekedése. Az árrésemelkedést az ipar képtelen lesz finanszírozni.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2010-ben 1,9 milliárd, 2011-ben 3 milliárd, 2012-ben már 4,2 milliárd forint veszteséget produkált Magyarországon, míg az ipar vesztesége 2010-ben 5,3 milliárd, 2011-ben pedig 8,6 milliárd forint volt a nyilvános cégbírósági adatok alapján - olvasható a dohánygyár közleményében.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. az iparág legnagyobb beruházója Magyarországon, amely a magyarországi dohány jelentős részét felvásárolva több ezer ember megélhetését biztosítja. Egy ilyen piaci helyzet azonban a vállalatot 2013-2014-re tervezett, mintegy 15 milliárdos hazai beruházásai felfüggesztésére kényszeríti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TOM63, 2013.05.21 23:58

@Trambulin: Nem tőlem kérdezted ugyan, de minden felmérés szerint megvan a FIDESZ bő többsége. Egyébként pedig teljesen mindegy ki kormányoz, ha az EU szolgáltatja a zenét. Ilyen csipri-csupri ügyekben van némi mozgástér, mint a tarfik. Fajsúlyos kérdésekben a döntést nem Magyarországon hozzák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.05.21 21:38

@bernstein: Melyik kutatás szerint van a fidesznek 2,7 millió támogatója?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2013.05.21 20:37

@tarTosPista: sajnos ez nem így működik...
2.7 millió zember bizalmat szavazott a kormánynak, ami 4 évre szól, és a közvélemény kutatások alapján azóta sem bánta meg.

Kérdés, hogy a maradék 7 millió tudatára ébred-e egyszer...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.05.21 19:09

Ha a trafiktörvény niatt megbüntizi az országot az unió, akkor a fidesz fizesse azt ki, és ne a nép!
A gazdák miatt is a nép fizet a visszavont támogatás miatt.
Nehogymá a nép, a sok csóri dobja össze a gazdák támogatását, majd a hazug bevallásuk miatt a büntetést is. Amit persze újabb, erősebb terepjáróra költ, meg a nagyobb házára.
NEM VESZEK MAGYAR GAZDÁTÓL SZÁRMAZÓ TERMÉKET, MIVEL TÚL SOKAT TÁMOGATJUK, ÉS DRÁGÁN ADJA A TERMÉSÉT. EKÖZBEN A JÓLÉTI DOLGOKRA KÖLT.
JA, ÉS TÚL SOK AZ ÉLELMISZERBOTRÁNY, A HAMISÍTÁS IS.
HA a kormány rossz törvénykenyzése miatt az EU büntet, akkor fizesse a fidesz társulat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bestof, 2013.05.21 17:23

Dohányosok emlékére:
Sajnos nem mondhatták el magukról, hogy én nem hizlaltam eszt a disznót elég kövérré és a zsíros szalonna nélkül vágtam le vagy mégsem???? Talán a talán de jó a könyvelőm!!!!

No egy szép idézet!!!!

Az élet már adott sokat,
Bódítót, furcsát és keservest,
De még valamit tartogat.

Ady Endre
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html