A Posta FHB-részvényeket ad el a Takarékbanknak és öt takaréknak

A Magyar Posta Zrt. több mint 8 százaléknyi FHB-részvényt ad el a Takarékbanknak és öt takaréknak 5 milliárd forintért.
MTI, 2015. július 8. szerda, 15:47
Fotó: Napi.hu

A Posta szerdai bejelentése szerint aTakarékbank Zrt. és öt takarékszövetkezet - a Hajdú Takarék, a Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezet, a Sárbogárd és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet a Magyar Posta Zrt.-vel kötött adásvételi szerződés értelmében részesedést szerez az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-ben.

Az állami tulajdonú társaság a közlemény szerint - közgyűlésének jóváhagyásával - az FHB 8,21 százaléknyi tulajdoni hányadát megtestesítő részvénycsomagot értékesít 5 milliárd forintért. A Posta a tranzakció után is több mint 40 százalékos tulajdonos marad az FHB Kereskedelmi Bankban. A társaság korábban megszerzett tulajdonosi jogait megtartja, azaz három fővel képviselteti magát a bank héttagú igazgatóságában és két fővel hattagú felügyelőbizottságában.

Az FHB továbbra is a Magyar Posta stratégiai kereskedelmi banki partnere marad, és - saját fiókjai mellett - a postai hálózatban is értékesít megtakarítási és hiteltermékeket - ismerteti a közlemény.

Az értékesítésből befolyt összeget a Posta várhatóan még az idén jelentősebb beruházásokra, esetleges újabb akvizíciókra fordítja. A tulajdonrész értékesítése a társaság számára üzleti eredménnyel is jár, mert a 2014-es vételárnál magasabb összeget fizetnek a vevők részvényenként - közölte a társaság.

A közlemény felidézi: a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ), a Takarékbank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2014 decemberében stratégiai szövetségre lépett a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében. A tranzakció az együttműködés megerősítését szolgálja - jegyezték meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.08 15:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html