A növekedési lehetőséget külön vizsgálja az elemzés az élet és a nem élet jellegű üzletágban. Az előbbinél szembetűnő, hogy a hagyományos - folyamatos díjfizetésű, elérési és kockázati elemet is tartalmazó - életbiztosítások aránya mind az EU, mind pedig a régió tíz országának az átlagában 59 százalék. Ezek azok a biztosítások, amelyeket meghatározott összegre és időre kötnek, majd lejáratkor a biztosított - ha előbb meghal, akkor a kedvezményezett - kapja a biztosítási összeget.

A befektetéshez kötött életbiztosítások részaránya az EU-ban 33, míg a régióban 31 százalék. Magyarországon viszont 61 százalék, tehát éppen fordított a kétféle életbiztosítás aránya.

A kifejezett nyugdíjbiztosítások az unióban az életbiztosítási díjbevétel 2,6 százalékát teszik ki. A régióban az ilyen biztosítások teljesen ismeretlenek, Magyarországon a magán-nyugdíjpénztárak minimálisra szorításával éppen most jönnek piacra a biztosítók ilyen termékekkel.

A nem életbiztosításoknál még jobban kirajzolódnak a régiós jellegzetességek. Például az autós biztosítások a régióban közel 60 százalékkal részesednek a nem életbiztosítási díjbevételből, az EU átlaga viszont nem éri el a 30 százalékot sem. Magyarországon a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás aránya 31, a cascóé 21 százalék.

A lakásbiztosítások uniós aránya 15 százalék, míg a régióban ez már 20 százalék. Vagyis az autó- és a lakásbiztosítás "viszi el" a nem életbiztosításokat a régióban.