A Wal-Martnak kell a magyar Interfruct-lánc?

Hamarosan tulajdonost vált a Tengelmann-tulajdonban lévő Interfruct. A piaci pletyka szerint egy pénzügyi befektető lehet a befutó, de nem szabad elfelejteni, hogy a magyar piac iránt jelenleg érdeklődik az Aldi és a Wal-Mart Stores is.
Hőnyi Gyula, 2005. július 14. csütörtök, 08:08
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Hamarosan tulajdonost vált a 22 áruházból álló cash & carry hálózatot működtető Interfruct Nemzetközi Élelmiszer-kereskedelmi Kft. A cég jelenlegi tulajdonosa a Tengelmann-csoport, amely itthon az Interfructon kívül többek között a Plus diszkonthálózatban és az OBI-ban is érdekelt.
Magyar Péter, a Interfruct ügyvezető igazgatója egyelőre nem kívánta megnevezni a cég iránt érdeklődő befektetőt, mint mondta, jelenleg is tartanak a tárgyalások, illetve a vállalat átvilágítása.

A céget korábban a piaci szakemberek a Metro Holdinggal hozták hírbe, amely hasonló profilú, mint az Interfruct. A Metro valóban érdeklődött a társaság iránt, ugyanis csaknem egy évvel ezelőtt a Metro magyarországi leányvállalatának első embere, Jaross Tamás úgy nyilatkozott az egyik áruház megnyitóján, hogy eljött az ideje újra beszélni az Interfruct esetleges megvásárlásáról. A Mai Piac kereskedelmi szaklap szerint a CBA is a kérők között volt, ám Magyar Péter, ahogyan a Metróval kapcsolatos híreket, úgy a CBA-ról szóló információkat is cáfolta.

A piaci pletyka szerint egy pénzügyi befektető lehet a befutó, amely nem változtatná meg az Interfruct jelenlegi profilját. Ugyanakkor az elemzők szerint nem szabad elfelejteni, hogy a magyar piac iránt jelenleg két erős kiskereskedelmi hálózat is érdeklődik, az egyik a német Aldi, a másik az amerikai Wal-Mart Stores. S bár tény, hogy egyik kereskedelmi lánc sem foglalkozik cash & carry értékesítéssel, mégis minden - országos hálózattal bíró - eladó sorba kerülő lánc potenciális célpontja lehet az újonnan érkezőknek.

Az Interfruct volt az első magyarországi cash & carry üzlethálózat. A céget 1989-ban három tulajdonos alapította, köztük a Tengelmann. Az Interfruct 1991-ben nyitotta első boltját és 1992-ben 100 százalékos tulajdont szerzett a vállalatban a Tengelmann. Az Interfruct a Tengelmann-csoporton belül is úttörő volt a cash & carry, vagyis a viszonteladók, kiskereskedők kiszolgálásával. A cég 2000-re érte el az országos lefedettséget és hálózatát már úgy építette ki, hogy minden egysége logisztikai bázisként működhessen a kiskereskedelmi tevékenység mellett. Erre alapozva nemrég megkezdték kiszállításos szolgáltatásukat, amelytől jelentős sikereket várnak. A tavalyi forgalom meghaladta a 62 milliárd forintot, ami némi visszaesés a 2003-as 64,5 milliárdhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK