A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2030-ra a villamosenergia 42 százaléka megújuló alapú kell, hogy legyen, annak érdekében, hogy a 2 Celsius-fokos felmelegedési határérték tartható legyen - mondta Törőcsik Ágnes, a REKK kutató munkatársa.

Hogy ezt a célt el lehessen érni, sok nagyvállalat vállalta, hogy idővel az összes villamosenergia, amit használ megújuló energia alapú lesz. Ezt több módon el lehet érni: vagy úgy, hogy ilyen energiát vásárol, vagy úgy, hogy telephelyi, saját megújuló energiát termelő erőművet épít. Utóbbira egyébként van már példa: a BMW lipcsei telephelyén az ott felépített szélerőmű adja az energiát - hangsúlyozta Törőcsik.

Vannak követendő hazai példák is

Ezt az utat járja az osztrák tulajdonban lévő Hamburger Hungária Erőmű Kft. is, amely pénteken adja át az új erőművét - közölte Szikla Zoltán ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a hulladékból papírt gyártó cég így tudja még jobban hasznosítani a papírgyári hulladékot. Olyan megoldást kerestek, ahol a tüzelőanyag változtatható, hiszen az árak évente változnak, így az alapanyagok módosításával költséghatékony rendszert tudtak kialakítani. Ennek megfelelően használnak szenet, biomasszát, biogázt és természetesen papírgyári hulladékot is.

Az erőművet úgy tervezték, hogy a papírgyár minden villamosenergia-igényét fedezze - mondta Szikla. Vannak olyan időszakok, mint amikor az igény kisebb, mint az erőmű kapacitása, ezt a tervek szerint idővel értékesíteni fogják - tette hozzá.

Csökkenő árak, könnyebb megtérülés

Az Audi elég nagy fogyasztónak számít Magyarországon, ami nem is csoda, hiszen a legnagyobb magyarországi beruházóról beszélünk - mondta Török Mihály, az Audi Hungaria Motor Kft. általános beszerzési vezetője. Bevallása szerint öt éve mindig megkérdezi, hogy milyen felárat kérnek a termelők a zöld energiára, és évről évre csökkenő trendet tapasztal. Korábban 5 euró volt, legutóbb viszont már csak fél euróról beszéltek. Ez is mutatja, hogy mennyivel nő a hatásfoka a megújuló energiatermelésnek - mondta Török.

A cél, hogy 2018-ig a CO2 kibocsátást 25 százalékkal csökkentsék a 2010-es szinthez képest. Ennek során a termelőcsarnokban a nyári leállás során lekapcsolják az összes villanyt - csak ezzel a lépéssel óriási energiafelhasználást tudtak spórolni. A cég energiaberuházásokat is végrehajt, így mára már hőszükségletük 60 százalékát klímasemleges geotermikus energiával tudják fedezni.

A geotermikus rendszer az üvegházhatású gázok kibocsátását évente 67 ezer tonnával csökkenti, a földgázfogyasztást pedig 35 millió köbméterrel fogja vissza. Ennyivel tisztább a levegő Győrben - foglalta össze a lényeget Török, aki szerint nem kell mindig állami pénzzel felpumpálni a megújuló energiás projekteket, hiszen azok sokszor önfenntartóak, így pedig belátható időn belül megtérülnek.