Adókedvezményt kérnek a Mal beszállítói

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a helyi önkormányzattal és az adóhatósággal kezdenek tárgyalásokat a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) beszállítói a munkahelyek megmentéséről, illetve a vállalkozások adókötelezettségeinek teljesítéséről, esetleges csökkentéséről, vagy átütemezéséről - erről egyeztek meg az érintettek hétfői találkozójukon.
MTI-Eco, 2013. március 4. hétfő, 17:22
Fotó: Napi.hu

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) meghívására mintegy harminc vállalkozás (amely ötszáz munkahelyet jelent) vett részt a megbeszélésen, amelyen elhatározták, hogy tárgyalásokat kezdenek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal arról, miként lehetne megmenteni a mintegy 200 beszállítónál lévő több ezer munkahelyet - tájékoztatta az MTI-t az IPOSZ elnöke hétfőn. Németh László hozzátette: az ajkai vállalkozások tárgyalásokat kezdeményeznek a helyi önkormányzattal adókötelezettségeik teljesítéséről, hiszen hamarosan iparűzési adót, építményadót is fizetni kell, a Mal beszállítóinak nagy része viszont elérte teljesítőképessége határát.

Németh László beszélt arról, hogy a beszállítók megkeresik az adóhatóságot is, hogy van-e lehetősége az érintett vállalkozásnak a ki nem fizetett Mal-számlák elszámolására az adójában, illetve, hogy milyen módon ütemezhetők át az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került beszállítók adókötelezettségei.

Németh László tájékoztatása szerint a következő tárgyalásra - amelyre még több vállalkozás jelezte részvételét - meghívják a minisztérium, az adóhatóság, az önkormányzat képviselőit és a felszámolóbiztost is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán jelentette be, hogy a Mal Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át. A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át - közölték.

A tárca tájékoztatása szerint az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - áll a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK