Szójával csaltak el sok adót

A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 47 éves férfival és nyolc társával szemben, akik az általuk létrehozott bűnszervezet keretében olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyen keresztül több százmilliós vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.
Domokos László, 2020. december 18. péntek, 10:10
Fotó: Getty Images

A vádlottak 2017-től kezdődően adóelkerülési céllal létrehoztak egy céghálózatot, melyen keresztül szójatermékeket importáltak Magyarországra.

A szlovéniai Koper kikötőbe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég névlegesen a stróman vádlottak vezetése alatt álló három magyar cégnek adta el, melyek működését valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította.

A vádlottak a szójatermékekkel kapcsolatos importbejelentéseket a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében tették meg, holott a terményt valójában két - az adóelkerülés hasznát realizáló - magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak azt a látszatot keltve, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak.

A bűnszervezetet irányító vádlottak a számlázi láncolatban részes, haszonhúzó cégeket vezető másik két vádlottal különböző, leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonos alkalmazások, titkos email címek, illetve személyes találkozók alkalmával tartották a kapcsolatot, illetve a kommunikációjukban a hatóságok megtévesztése érdekében nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak. Az összehangolt cégháló működtetésével a vádlottak az import áruval kapcsolatos áfafizetési kötelezettséget elkerülve, 2018 decemberéig több mint 320 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség a bűnszervezet vezetőire, illetve az alsóbb szinten működő vádlottakra egyaránt fegyház fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, és pénzbüntetés kiszabására, valamint a jelentős összegű vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában.

A bűnszervezetben történt elkövetés miatt megemelt büntetési tételkeretben az ügyészség a bűncselekmény elkövetésében nyomatékosabb szerepet vállaló öt vádlottakkal szemben 6 és 10 év közötti, míg a hierarchiában alsóbb szinten álló négy vádlottal szemben 2 és 5 év közötti szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik - olvasható a Somogy Megyei Főügyészség közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK