Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2010 óta folyamatosan csökken a biztosításközvetítéssel foglalkozó többes ügynökök és alkuszcégek száma, mintegy ötödével kevesebb ilyen vállalkozás működik - olvasható a portálon.

9 év alatt 42 ezerről 28 ezerre csökkent a biztosításközvetítői szakmában dolgozó természetes személyek száma is.

Ennek közvetlen oka az MNB korábbi jelentése szerint az lehetett, hogy az etikus koncepció esetenként akár 20%-os jutalékcsökkenést is okozott náluk. Ugyanakkor az etikus koncepció nem okozott egyelőre akkora bevétel-visszaesést, mint amekkorát korábban sokan vártak a piacon.

A közvetítők jutalékbevétele 2010-ben szintén komoly csökkenésnek indult, 2013-ban azonban sikerült fordítani ezen a trenden és fokozatos növekedés kezdődött a szektorban. 2017-ig kellett várnia a szektornak arra, hogy megközelítsék a 2010-es, 66,3 milliárd forintos árbevételi szintet, tavaly 66,5 milliárd forintos bevételre tettek szert.

A bevételek egyre nagyobb részét teszik ki a nem-életbiztosítási szerződések (lakás, vagyon, autó, felelősség, stb.), 2011 óta ez a szektor gyakorlatilag megduplázódott, miközben az életági bevételek jelentősen fluktuálnak.

A kép forrása: Shutterstock.