Alulbiztosítottak a veszélyes üzemek

Komoly gondok vannak a kötelező vállalati felelősségbiztosításokkal Magyarországon. A hazai cégek számára ma gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan a valós összegen térítő felelősségbiztosítás költsége.
Nagy László Nándor, 2013. május 7. kedd, 20:01
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nagy katasztrófák kapcsán időről időre előkerül a kötelező vállalati felelősségbiztosítás kérdése, azután elül a téma. Legutóbb a Mal Zrt. ügyéhez kapcsolódóan merült fel Magyarországon, hogy a veszélyes tevékenységeket folytató cégeket kötelezni kellene felelősségbiztosítás megkötésére, de ez végül nem valósult meg. Pedig komoly gondok vannak e téren a hazai piacon. Nyugat-Európában elképzelhetetlenek a nálunk megszokott alacsony limitek − hívja fel a figyelmet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ez azonban − miként azt Cserkuti Nándor, az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. vállalati vagyonbiztosítási üzletágvezetője elmondta − annak is következménye, hogy a hazai cégek számára ma gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan a valós összegen térítő felelősségbiztosítás költsége.

Nincs olyan ország, ahol törvény írná elő felelősségbiztosítás megkötését a vállalkozások széles körére − kivéve az olyan eseteket, melyekre hazánkban is van szabályozás − vélekedik Sinkó Ferenc, a Generali Providencia Biztosító Zrt. vállalatbiztosítási üzletág-igazgatója. Ezek azonban döntően szakmai felelősségbiztosítások, nem pedig komoly ipari biztosítások − még akkor is, ha az orvosi, ügyvédi, könyvvizsgálói vagy épp az építőcégek működése kapcsán is előfordulhatnak nagy összegű károk.

Horváth Andrea szerint általában nincs szükség külön állami szabályozásra, hogy a cégek megfelelő felelősségbiztosítást vásároljanak, hiszen komolyabb kár bekövetkezte esetén a menedzsmentnek, szinte mindenhol, személyes felelősséget is kell vállalnia. Vagyis nem (csak) a felelősségbiztosítást írják elő, hanem megfelelő szankciókat is állítanak azokkal szemben, akik nem képesek a károkat megtéríteni. Jó néhány éve már a magyar szabályozás is ebbe az irányba halad és az új Polgári törvénykönyv tovább erősíti ezt a folyamatot az Allianz szakembere szerint.

Ennek ellenére Sinkó Ferenc szerint az ipari nagyüzemek érdemi biztosítására mindenképp szükség lenne, hogy ne állhasson elő megint egy olyan szerencsétlen helyzet, mint a vörösiszap-katasztrófa idején. A Malnak a hírek szerint 10 milliós kártérítést biztosító kötvénye volt.

Máhig Attila, a Groupama nem életbiztosítási ügyvezető igazgatója szerint bizonyos jól körülhatárolható, veszélyes tevékenységeknél a biztosítás jellegének és mértékének szabályozása sürgető igény. A védelem hiánya hatalmas felelősséget ró a vállalatokra, illetve óriási kockázatot rejt magában az államra, a lakosságra nézve is. A Mal esete mutatta meg, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy ilyen tevékenységet folytató vállalkozás a biztosításon akar spórolni vagy nem megfelelő mértékben méri fel kockázatait. Az érdemi előrelépéshez a Generali szakembere szerint a biztosítók és az egyes szakterületek bevonásával definiálni kellene a veszélyes és különösen veszélyes tevékenységek fogalmát, majd ugyancsak a szakmai szervezetekkel egyeztetve kellene meghatározni a biztosítási összegeket az üzemek méretéhez, illetve a folytatott tevékenységek köréhez igazítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.05.08 11:49

Hát milyen cégek vannak ebben az országban???
Komoly munkabért nem tud fizetni,mert .....
A vállalat felelősség biztosítás meg igen alul biztosított.Ha gond van,csak aprópénz jut a kárt szenvedettek kifizetésére.
Akkor mire megy el az a sok pénz???
A magyar jog meg pontosan szabályozza hogy miért felel a tulajdonos,és miért a vállalat vezetés.Ne legyen egymásra mutogatás.
A felelőség anyagi és büntető ügyi.Tehát a kaptár is benne.
A MAL esete is mutatja.Tíz ember meghalt,a kár sok száz milliós,de ....de még senki nem ül,senki vagyonát nem foglalták le.
Ideje lenne rendet tenni ebben az országban.Igaz nem a pintéri két hét alatt,de komoly rendet minden téren.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html