A Heves Megyei Főügyészség 14 személyt - köztük egy orosz állampolgárt - vádol azzal, hogy Magyarországon a 2010-es években hosszabb időn át tiltott piramisjátékot szerveztek, mely új belépők híján végül összeomlott - írja közleményében a főügyészség.

Új tagokkal nőttek az aranytömbök

A vádirat szerint a piramisjáték mögött egy Dubaiban bejegyzett cég állt, amely egy internetes oldalon látszólag fizikai arany vásárlására irányuló pénzügyi befektetési lehetőséget hirdetett. A rendszerbe belépő személyeknek 540 eurót kellett fizetniük a szervezők részére azzal, hogy a pénzükért a cég 1 gramm tömegű aranytömböt biztosít a számukra. A jelentkezőknek másokat is be kellett vonniuk a rendszerbe azért, hogy ezáltal úgynevezett kreditpontokat gyűjtsenek, melyeken azután elméletileg nagyobb aranytömböket vásárolhattak a program keretében.

Fordított piramis végén csengett a kassza

A befizetések egy úgynevezett rendelési asztalra kerültek, ami fordított piramis formációval volt ábrázolható - írja a hevesi főügyészség. Egy képzeletbeli asztalon legfeljebb 15 befizetés kaphatott helyet úgy, hogy az első szinten nyolc, a másodikon négy, a harmadikon kettő, míg a negyediken egy rendelés állt. Az összes újonnan beérkezett rendelés az első szinten került elhelyezésre. Amint az első szint betelt, az asztal kétfelé osztódott, és a korábbi első szinten elhelyezkedő rendelések átkerültek az asztalok második szintjeire. Mindez addig folytatódott, míg egy rendelés le nem került egy asztal negyedik szintjére, amellyel az első ciklus lezárult. Ekkor a negyedik szinten álló "befektető" 3500 euró értékben 3500 kreditpontot kapott, miáltal ezzel azonos értékű aranytömbre vált jogosulttá.

A pénzt nem fektették be

A programban valós pénzügyi befektetési tevékenység nem folyt, az abba belépő tagok sem új terméket nem állítottak elő, sem új szolgáltatást nem nyújtottak, a feladatuk pusztán az volt, hogy legalább két befizető személyt hozzanak a rendszerbe. A szisztéma kizárólag a ciklusok során belépő személyek pénzének összegyűjtését, majd e befizetéseknek a korábbi belépők és a szervezők részére történő kiosztását szolgálta. A vádlottak ennek voltak aktív kiszolgálói és haszonélvezői.

Pénzbüntetéssel megúszhatják

A Heves Megyei Főügyészség piramisjáték szervezésének bűntettével vádolja az elkövetőket. Ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűntettet az követi el, aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek.

A főügyészség a vádlottakkal szemben főbüntetésül felfüggesztett szabadságvesztés, illetve pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában - írja Szalóki Zoltán megyei főügyész a közleményben.