Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében, mely szerint az azonnali kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása. Ezáltal pedig a termelés folytatható lehet egy új, követelésektől mentes vállalatban, amely néhány éven belül nyereségesség tehető.

A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását, mivel a működés zavartalan fenntartása a technológia sérülékenysége, illetve a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen.

Nem először kap állami segítséget

A MAL Zrt.-t tavaly szeptemberben minősítették stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté, hogy a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, speciális jogszabályi keretek között is biztosítható legyen. A kabinet decemberben 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására, február elsejétől pedig az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a MAL Zrt. számára.

A kiemelt kormányzati figyelem oka, hogy a MAL Zrt. a térség legfontosabb közvetlen és közvetett foglalkoztatója. Működésének fenntartása több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé a társaságnál és a beszállító kis- és középvállalatoknál, sőt egy esetleges üzemszünet - tartson bármilyen rövid ideig - akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is okozhatott volna -írja az NFM.