A pénteki Napi Gazdaság cikke

A magyar és a nemzetközi műkereskedelem között kevés az átjárás, ettől persze még minden jó hír fontos, még ha a tengerentúlról érkezik is, hiszen lélektanilag jó hatása van a honi műtárgypiacra - vallja Tüzkő Péter, a BÁV aukciós üzletágának vezetője.

Azt tudomásul kell venni, hogy a magyar műkereskedelem már nem tud olyan fordulatszámon pörögni, mint öt-hat éve: kevesebb műtárgy forog és nincs elég vásárlóerő. Mennyiségben biztos túl vagyunk már a zeniten, de az egyedi műalkotások csúcsáraiban várnak még ránk szép leütések - véli Tüzkő. A BÁV őszi művészeti árverése mennyiségben és minőségben is az elmúlt évek magas szintű anyagához hasonlóan alakul, s szerinte már ez is siker, mert ma nem könnyű összerakni egy tisztességes árverési anyagot.


A BÁV helyzete speciális a hazai piacon a több lábon állás és a hagyományok miatt: válság idején már csak reflexből is megnő a kereslet az arany és az ékszerek iránt. 2009-től érzik a ház árverésein, hogy a nagy értékű, nagy karáttartalmú ékszereket könnyebb értékesíteni, befektetői szemmel ugyanolyan vonzóvá váltak, mint korábban a nagy értékű festmények.

Az 500 ezer és 1,5 millió forint közé eső sávban indított ékszerek többszörös licit után kelnek el, a 3 és 5 millió közöttiek pedig a kikiáltási áron vagy egy-két licitlépcső után. A magas árak előcsalogatták az értékes darabokat a családi ékszerdobozokból, és az országos bolthálózat is segíti, hogy az árveréseken mindig akad befektetőknek való tétel is.

Nem árverési tárgy, de a BÁV-nak fontos a befektetési célú tömbarany értékesítése, ez a válság idején is működik - vagy éppen a válság működteti. Az arany árát a londoni fixinghez igazítják, s a forint-dollár árfolyam alakulása miatt még inkább érdemes aranyat venni befektetési céllal vagy portfólióbővítésként.