Örül az áfavisszaigénylés egyszerűsítésének a Lízingszövetség

Januártól a korábbinál egyszerűbben lehet visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából, ami a Magyar Lízingszövetség szerint megkönnyíti az adminisztrációt és kedvezően befolyásolja az autófinanszírozási piacot - közölte a szervezet.
Szabó Dániel, 2019. február 6. szerda, 12:03
Fotó: Shutterstock

Nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében az év elejétől a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások. Amennyiben a lízingelő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert - írta a szövetség.

A korábbiakban részletes dokumentációval kellett igazolni a tényleges üzleti használat mértékét, és ennek megfelelően levonni a lízing-, illetve bérleti díjak forgalmi adóját.

A lízingpiac régóta szerette volna elérni az áfaelszámolás egyszerűsítését - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Véleménye szerint az új áfaszabály segítheti az új autók piacának bővülésében jelentős szerepet játszó lízingfinanszírozás további térnyerését és lökést adhat a flottafinanszírozásnak is. Az új autók piaca tavaly 17,5 százalékkal bővült.

HOZZÁSZÓLÁSOK