A mostani lesz a tizenhatodik stratégiai megállapodás a magyar kormány és nagybefektetők között. A járműipari cégek közül eddig a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a gumiabroncsokat gyártó Hankook Tire Kft.-vel, valamint a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel kötött megállapodást a kabinet.

A parlamenti ünnepségen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsának tagja.

Az Audi Hungaria Motor Kft. egy hónappal ezelőtt tette közzé 2012-es termelési adatait. Ezek szerint az Audi minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében 2012-ben. Összesen 1 millió 915 ezer 567 motor készült Győrben, az egy évvel korábbi 1 millió 883 ezer 757 darab után. Autóból azonban az előző évi 39 ezer 518 darabnál kevesebb, 33 ezer 553 hagyta el a gyártósorokat. Az elmúlt év utolsó napján 8 ezer 663 embert foglalkoztatott a társaság, szemben az egy évvel korábbi 7 ezer 322-vel. Thomas Faustmann, a cég ügyvezetésének elnöke akkor az MTI-nek elmondta azt is, hogy az utolsó simításokat végzik az Audi Hungaria Motor Kft. új győri autógyárán.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) hétfői rendezvényén az együttműködési megállapodásokról azt mondta: azok a kommunikációról, a folyamatos egyeztetésről szólnak. Eseti munkacsoportok létrehozásával kormányképviselők, illetve egyes minisztériumok vállalatokkal egyeztetnek bizonyos gazdaságpolitikai kérdésekről. Az államtitkár jelezte, ez még az olyan vállalatokra is kedvezően hat, amelyek nem írnak alá megállapodást, hiszen az egyeztetések hozzájárulnak az üzleti környezet javulásához.