Az ország harmada már digitálisan rádiózhat

Immár nyolc csatorna érhető el az Antenna Hungária (AH) Zrt. DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, amelyen a tavaly decemberi mérőjelsugárzást követően január 23. óta már több rádióadás is fogható Budapesten és környékén.
Novák Csaba, 2009. február 19. csütörtök, 15:14
Fotó:

Jelenleg a Magyar Rádió három adója és a Swiss Satellite Radio három zenei csatornája mellett a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió adása érhető el a kísérleti sugárzás keretében. A műsorszóró társaság szerint a jelenlegi, országos hallgatottságot tekintve 30 százalékos lefedettséget biztosító szolgáltatás lényegében nem tér el a jövőbeni kereskedelmi szolgáltatástól, az AH folyamatosan tárgyal a magyarországi rádiós tartalomszolgáltatókkal.

A digitális televíziós műsorszórás bevezetésétől eltérően a DAB-szolgáltatás esetében nincs olyan céldátum, amikorra az analóg hálózatot le kellene kapcsolni. Kárpáti Rudolf műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási igazgató ugyanakkor rámutatott: 2014 végén a szabályozó hatóság meg fogja vizsgálni az analóg műsorterjesztő hálózat leállításának lehetőségét. A DAB+ technológia révén a műsorszolgáltatók az analóg sugárzáshoz képest akár 75-80 százalékkal olcsóbban juthatnak országos sugárzási lehetőséghez, amelyre egyébként az analóg hálózatban a frekvenciatelítettség miatt új piaci szereplőnek már nem is volna lehetősége.

Bár a digitális rádióhálózathoz kapcsolódó beruházások értékéről Kárpáti nem kívánt konkrét számokat elárulni, az AH igazgatója a Napinak elmondta: a társaság a következő négy-öt esztendőben összesen mintegy 25 milliárd forintot fordít a digitális televíziós, illetve rádiós hálózatok kiépítésére.
A DAB+ vételére alkalmas készülékek, amelyeknek túlnyomó része a hagyományos FM-rádiók adását is fogni tudja, már Magyarországon is kaphatók. A rádiók ára széles tartományban mozog, az egyszerűbb készülékek már körülbelül 20 ezer forintért is elérhetők, míg a többszáz internetes rádiók vételére is alkalmas, wifi-képes és az otthoni hifi-rendszerekhez csatlakoztatható asztali eszközök ára jelenleg elérheti a százezer forintot is. A készülékeket forgalmazó cégek vezetői szerint a DAB+ tömeges elterjedésével a rádiókészülékek ára jelentős mértékben csökkenni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK