Új korszak kezdődik a bankkártyások számára

Új korszakra készülhetnek a bankkártyások: kereken egy hónap múlva, szeptember 14-től lép életbe egy új európai szabályozás, amely az online fizetést teszi még biztonságosabbá. Magyarországon rengetegen érintettek: a hivatalos adatok szerint ugyanis az első negyedévben több mint 9,4 millió bankkártya volt a magyar piacon, 5 százalékkal több mint egy évvel korábban.
Domokos László, 2019. augusztus 14. szerda, 09:22
Fotó: Shutterstock

Az új szabályozás erős ügyfélhitelesítést ír elő például a bankkártyával történő online vásárláshoz. Azaz két, biztonsági szempontból független azonosítóval kell jóváhagyni a vásárlást. A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy a vásárlás utolsó lépéséig eljuthatunk az eddigi lépésekkel, de ott a bank küld a telefonunkra egy kódot, ennek beírásával kap zöld utat a tranzakció - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Ez csak az egyik forgatókönyv, bankonként más és más lehet a gyakorlat, ráadásul európai szintű szabályozásról van szó, így a külföldi bankoknál is eltérhet a metódus. A szakember azt is elmondta, hogy az adott ország hatóságai dönthetnek a szeptember 14-i határidő esetleges meghosszabbításáról, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. Mindenesetre a magyar bankok készülnek az új korszakra, a bankkártyásoknak pedig érdemes a netbankjukban megnézni, hogy az új azonosítási rendszerhez milyen lépéseket kell tenniük.

Nem csak a szeptemberben következő változás miatt érdemes ránézni a bankkártyákra, ezt ugyanis időről időre célszerű megtenni. Jelentős különbségek lehetnek ugyanis a kártyadíjakban és lehet, hogy akár a saját bankunk is tud adni olcsóbban másikat. Nem beszélve arról, hogy kedvezményeket is adnak a bankok a különböző kártyákhoz, folyószámlákhoz - fogalmazott a pénzügyi portál szakértője.

A hitelkártyákra különösen érdemes figyelni, ezek ugyanis kellemetlen meglepetést okozhatnak. Elsősorban mert a hitelkártyákhoz kapcsolódó keret miatt elképzelhető, hogy kisebb összegű lakáshitelt tud adni a bank, még akkor is, ha az ügyfél a kártyát nem használja. A hitelkártyákkal amúgy is érdemes óvatosan bánni, mert bár több mint 40 napos a kamatmentes, úgynevezett türelmi időszak, de utána 30-40 százalékos kamatot számít a bank, ami nagyon sok a mostani alacsony kamatkörnyezetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.08.14 23:25

@feketeluk:
Kényelmetlenebb lesz, de indokolt. Sajnos...
Én is elbizonytalaodom, amikor vásárolnom kell valamit egy külföldi WEBshop-ban és nincs lehetőség Paypal-lal fizetni. Lehet, hogy nem csalók, de mi van, ha feltörik a szerverüket és az én elmentett kártyaadataimmal ezután visszaélnek?
Épp tegnap volt egy alkalom, amikor lemondtam egy vásárlásról emiatt, pedig jó vétel lett volna (autóalkatrész).
Így a megszerzett kártyaadatokkal nem lehet vagy legalábbis sokkal nehezebb visszaélni. Manapság ez a legelterjedtebb visszaélési forma!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubu1, 2019.08.14 19:10

@feketeluk: Szerintem az Aliexpressen nem lesz ilyen gond. Az ugye kínai, a levonások pedig (legalábbis nekem) UK-ből szoktak jönni. Nemsokára már egyik sem lesz EU. A többi részével egyetértek, szerintem is felesleges szívatás. Még azt is el tudnám fogadni, ha bevezetnék, de kikapcsolható lenne mondjuk netbankon. Úgy látom, az EU egyre inkább kezd az USA-hoz hasonlítani a tekintetben, hogy teljesen hülyének nézi az állampolgárait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.08.14 14:17

Ha jól értem, akkor most pár hülye miatt, mindenki megszívja.
Van kártyám a PayPal accountom, a Google accountom, az Aliexpress accountom, iCsekk accountom mögött. Kényelmes, mert akármikor tudok vásárolni, még telefon sem kell hozzá. Természetesen ezeken a kártyákon nem tartok annyi pénzt, aminek az elvesztése esetén öngyilkosnak kéne lennem.
20 éve vásárlok on-line, nem is keveset és tudok vigyázni magamra, tudok vigyáznia pénzemre, ne vigyázzanak rám akaratom ellenére.
Jól értem, hogy most akkor, ha az Aliexpressen vásárolok két csavart $0.32-ért, veszek egy appot 567Ft-ért a telefonra, akkor SMS-ekkel kell hülyéskednem. (amit persze majd a bank direktben vagy indirekten felszámít.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html