Bedőlt Mészáros Lőrinc egyik cége - mi történhetett?

Fizetésképtelenné vált és elindult a felszámolása a fegyverneki Kunhalom Tej Kft. mezőgazdasági cégnek, amelyben közvetve Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is érdekelt.
Domokos Erika, 2018. március 22. csütörtök, 18:53
Fotó: Shutterstock

A Szolnoki Törvényszék elrendelte a fegyverneki, Szapárfalu major székhelyen működő Kunhalom Tej Kft. felszámolását, amely közvetetten, a Dráva Kalász Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 50 százalékos tulajdonában áll.

A felszámolási eljárás március 22-én indult, a hitelezőknek 40 nap áll a rendelkezésükre, hogy a Kunhalom Tejjel szembeni követeléseiket bejelentsék a bíróság által kijelölt felszámolónak, az Alexander & Co Kft.-nek - derül ki a Cégközlönyből.

A fő tevékenységként állattenyésztéssel, valamint gabonatermesztéssel is foglalkozó vállalkozás évek óta veszteséges, 2013-ban 18 milliós nettó árbevétel mellett mintegy 51 milliós mínusszal zárt. A cégnek 2014-2016-ban nem volt bevétele, az éveket 3 millió, 2,5 millió és 8,7 milliós veszteséggel zárta. A kötelezettségállománya pedig 2016 végén meghaladta a 62 millió forintot - a Céginfo.hu adatai szerint.

Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó a gabonatermesztéssel foglalkozó, komlói (majd Debrecenbe áttett) székhelyű, évek óta szintén veszteségesen tevékenykedő Dráva Kalász Zrt. 2017 februári megszerzésével lett tulajdonos a Kunhalom Tej Kft.-ben.

A Kunhalom Tejjel azonos helyen, a Fegyverneki Szapárfalu major területén működő, szarvasmarha tenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkozó Kunhalom Agrária Kft. már 2017 novembere óta felszámolási eljárás alatt áll, amely 2017 májusáig szintén Mészáros Dráva Kalász cégének érdekeltsége volt (utána egy kiadói, filmgyártói tevékenységet folytató Bétéel Média Kft. nevére került). Ez az agrárcég a felszámolási eljárásának elindulásáig, 2017. januártól novemberig 785 millió forint nettó árbevétel mellett 177 milliós veszteséget könyvelt el, a kötelezettségei 1,9 milliárd forintra rúgtak.

A Kunhalom Agrária legnagyobb értéke - az Index tavaly júliusi cikke szerint - az általa művelt vagy haszonbérbe adott föld, nagyjából ezer hektár lehet. Az eladósodott cég egyik korábbi tulajdonosa, a Juharerdő Vadászati Kft.-n keresztül Ökrös Imre volt, aki a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a sógora, Lévai Gizella élettársa.

A most felszámolás alá kerül Kunhalom Tejben szintén résztulajdonos Ökrös Juharerdő Kft.-je (a 3 milliós törzstőkéjű cégben a Dráva Kalász törzsbetéteinek összege 1,5 millió, a Juharerdőé 780 ezer, míg a harmadik tulajdonos TZS Invest Kft.-jé 720 ezer forint.)

Az egykor osztrák tulajdonú Kunhalom Agráriáról és Mészáros tulajdonszerzéséről tavaly az Átlátszó is írt.

Cégadatok, forrás: Céginfo.hu

A nyitókép illusztráció, forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.03.23 13:03

@RealMan:
kimentettek a rokont, meglepo modon nem kozpenzbol, hanem olyan penzbol, ami mar "elvesztette" kozpenz jelleget. urom az oromben, hogy akar kozpenzbol is csinalhattak volna, a fideszfanoknak ugyse szamit, az ellenzoknek meg csak ugyis egy ujabb rovas, megis "megkegyelmeztek". lehet gyorsan kellett cselekedni, erzik a vesztuket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.03.23 07:45

Semmi nem történt, hiszen az "aranyember" a Föld leggyorsabban gazdagodó, legzseniáloisabb embere. Ja, hogy nem ért semmihez és kókler minden téren? Ő a Nemzet Gázszerelője, miért kéne neki bármihez is értenie?? Orbán tesója majd elmondja neki, hogy mi következik ezután. Semmi. Kapsz Lőrinc fiam 10 újabb céget és oszt annyi..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html