BUX
32065

Nagy változás érkezik a magyar benzinkutakon januártól

E10 - ezzel a jelöléssel kell megbarátkozni, ugyanis január elsejétől a mostaninál több biológiai eredetű összetevőt tartalmaznak majd a forgalomba hozott benzinek. A benzineket fogja érinteni elsősorban a változás, a gázolajok biotartalma 2020. január 1-je után is változatlan marad.

K. Kiss Gergely, 2019. november 25. hétfő, 20:00

A kutaknál a tankolók azt tapasztalhatják a jövő év elejétől, hogy a "hagyományos", 95-ös benzinnek növekedni fog a biotartalma, és az E5 helyett már az E10-es minőségnek fog megfelelni - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz a korábbi, legfeljebb 5 százalékos biotartalom helyett.

Az átállás már decemberben elkezdődik: a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett. A magasabb bioetanol-tartalomra való váltás több európai uniós országban megtörtént, és a tapasztalatok szerint nem okozott műszaki problémát - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy esetleg régi típusú gépkocsiknál lehet szükség a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére. Nem várható változás az autók fogyasztásában sem.

A benzinkutakon továbbra is elérhetőek lesznek az E5-ös, tehát az alacsonyabb bioüzemanyag részarányú, magasabb oktánszámú prémium motorbenzinek, amelyekre a jogszabály nem vonatkozik.

Az E10-es üzemanyag bevezetése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. Emelkedik a motorbenzin itthon előállított biokomponens tartalma, ami csökkenti a kőolajimportot, másrészt a gyártási folyamat során keletkező biogázok hasznosításával csökkenthető a földgázbehozatal is.