Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elengedhetetlen az állami közszolgáltató cégeknél dolgozó munkavállalók keresetének felzárkóztatása a versenyszférához, ezért évente jóval a nemzetgazdasági átlagot meghaladó bérfejlesztésre tesznek javaslatot a szakszervezetek - derül ki a napilap birtokába került, Dávid Ilonának, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) elnökének küldött levélből.

A postánál, az állami fenntartású vasúti- és közúti személyszállításban és a szintén állami kezelésű víziközmű cégeknél jelen lévő munkavállalói érdekképviseletek szerint továbbra is érdekeltek a középtávra szóló megállapodásokban, ugyanakkor a rövid távú kihívások kezelésére mindenekelőtt 2020-ra és 2021-re a konkrét mértékeket is tartalmazó egyezség megkötését elkerülhetetlennek tartják.

Ha ugyanis nem zárkózik fel a versenyszektorhoz az állami vállalatok átlagkeresete, akkor a közszolgáltatások fenntartása veszélybe kerül, mivel a munkaerő elvándorol. A közszolgáltatások fenntartása pedig már ma is csak egyre növekvő nehézségek mellett garantálható.

A képviseletek a korábbi, hároméves egyezségtől eltérő, differenciáltabb jövedelempolitikát látnak indokoltnak, figyelembe véve az ágazatok eltérő helyzetét. A közösségi közlekedésben "2020-ra olyan bérmegállapodásra van szükség, amely a belső bérfelzárkóztatásra külön forrást állapít meg".

A postai szolgáltatásoknál olyan középtávú megállapodást szeretnének, amely már jövő évre jelentősebb bérfejlesztést garantál.

A vízközművekben a következő két évre a két számjegyű keresetfejlesztés garantálná az ágazatban a foglalkoztatás stabilitását.