Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavaly létrejött közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma (kvkf) szerdai ülését követően a munkavállalói oldal az MTI-nek eljuttatott közleményben felidézte: a 2017-ben létrejött hároméves bérmegállapodás értelmében a közszolgáltatásokat ellátó állami vállalatoknál a munkavállalók három év alatt átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésben részesülnek, ennek részeként 2019-re legalább 5 százalékos fizetésemelést irányoztak elő.

A kvkf munkavállalói oldala szerint az idén 5 százaléknál magasabb emelésre van szükség a közszolgáltatás zavartalan ellátása, valamint a fluktuáció és a szakemberhiány, illetve a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelésének igénye miatt.

A 2017-ben kötött hároméves megállapodást sikeresnek ítélték, ezért kezdeményezték, hogy egy újabb középtávú megállapodás jöjjön létre.

A tárgyaláson a munkáltatókat a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) képviselte, közleményük szerint: meghallgatták a munkavállalói oldal bérfejlesztéssel kapcsolatos igényeit. A javaslatokról Dávid Ilona, a Stratosz elnöke tájékoztatja a tagszervezetek vezetőit, és egyezteti az állami vállalatok álláspontját. A bértárgyalások ezt követően folytatódnak.