A Praktiker - korábbi terveinek megfelelően - a 2008-ban épített egységbe vonta össze székesfehérvári üzleteit - közölte a barkácsáruház-lánc.

A Praktiker a magyarországi piacra lépésének évében, az elsők között nyitotta meg székesfehérvári üzletegységét 1998-ban a Budai úton. A belvárosi barkácsüzlet kibővítésére az adottságok miatt nem volt lehetőség, ezért a Praktiker 2008-ban egy új áruházat építetett fel Székesfehérvár külső részén mintegy 2 milliárdos beruházás keretében. Ezzel a Fejér megyei település lett az egyetlen vidéki város, ahol ideiglenesen egyszerre két Praktiker áruház működött.

Ennek az állapotnak lett vége azzal, hogy a Budai úti régi egység bérleti szerződését a cég nem hosszabbította meg, majd 2011. április 1-jétől a Praktiker "átköltözött" a 7400 négyzetméteres új, Balatoni úti épületébe.

A Budai úti üzletegységből 29 munkavállaló került át a Balatoni úti áruház állományába. Bár a sajtóközlemény arra nem tér ki, hogy a régi áruházban hányan dolgoztak, annyit lehet tudni, hogy egy átlagos Praktiker-egység 60-70 főnek ad munkát. Mindez azt jelenti, hogy az összevonással vélhetően munkahelyek szűntek meg. A leépítés nagyságáról a cég nem adott információt, ám úgy tudjuk, hogy többektől közös megegyezéssel vettek búcsút.

Abból a korábbi információból kiindulva, hogy az üzletnyitás 72 munkahelyet teremtett, amivel együtt 122-re nőtt a Székesfehérvárott foglalkoztatottak száma, a régi áruházban 50-en dolgozhattak, e létszámból az összevonás után 21 dolgozó nézhet más állás után. Utóbbi szám nagyobb is lehet, ha a 29 főt úgy vette át az új egység, hogy nem ennyivel növelte a létszámot.

A Praktiker jelenleg 19 magyarországi áruházban, összesen 128 900 négyzetméteren szolgálja ki a vásárlókat, miközben egyre nagyobb hangsúly kerül az e-kereskedelemre.