Az Ascendis Health egészségügyi vállalat 2016-ban a lengyel Enterprise Investors befektetőcégtől vásárolta meg a magyar alapítású Scitec étrendkiegészítő-gyártó céget, az ügylet értéke akkor 170 millió euró volt. A mostani bejelentés szerint a magyar tulajdonú BiotechUSA 5 millió euróért veszi át eddigi versenytársát, azaz a dél-afrikaiak nagyot buktak az üzleten, a Scitec pedig nincs valami jó bőrben - jegyzi meg cikkében a Forbes.

A Scitec pénzügyi eredményei az elmúlt években folyamatosan romlottak: a felpörgő verseny a profitszámokat húzta le, ráadásul kulcspartnereket vesztve piaci részesedésük is csökkent. A tranzakció valamennyi Scitec-leánycéget érinti, a dél-afrikaiak a rosszul teljesítő portfólióelemet gyakorlatilag teljesen leírják ezzel. A cég 2019. második félévi 30,97 millió eurós bevételére 5,39 millió eurós veszteség jutott. 2015-ben, a felvásárlást megelőzően a Scitec még 10,6 millió eurós adózás utáni eredményt ért el - olvasható a lapban.

A BioTechUSA márkájú étrend-kiegészítők gyártását ugyan az USA-ban kezdték el, de Lévai Ferenc 1999-ben megvette a csődbe ment amerikai céget és sikerre vezette a vállalkozást. A cégcsoportot már Lévai két fia vezeti.