Kigyúrta magát a magyar táplálékkiegészítő-óriás

A dél-afrikai tőzsdén (JSE) jegyzett Ascendis Health bejelentette, hogy megállapodott a magyar BiotechUSA tulajdonosaival a portfóliójába tartozó Scitec Nutrition eladásáról - adta hírül a forbes.hu.
Domokos Erika, 2020. április 18. szombat, 15:50
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Az Ascendis Health egészségügyi vállalat 2016-ban a lengyel Enterprise Investors befektetőcégtől vásárolta meg a magyar alapítású Scitec étrendkiegészítő-gyártó céget, az ügylet értéke akkor 170 millió euró volt. A mostani bejelentés szerint a magyar tulajdonú BiotechUSA 5 millió euróért veszi át eddigi versenytársát, azaz a dél-afrikaiak nagyot buktak az üzleten, a Scitec pedig nincs valami jó bőrben - jegyzi meg cikkében a Forbes.

A Scitec pénzügyi eredményei az elmúlt években folyamatosan romlottak: a felpörgő verseny a profitszámokat húzta le, ráadásul kulcspartnereket vesztve piaci részesedésük is csökkent. A tranzakció valamennyi Scitec-leánycéget érinti, a dél-afrikaiak a rosszul teljesítő portfólióelemet gyakorlatilag teljesen leírják ezzel. A cég 2019. második félévi 30,97 millió eurós bevételére 5,39 millió eurós veszteség jutott. 2015-ben, a felvásárlást megelőzően a Scitec még 10,6 millió eurós adózás utáni eredményt ért el - olvasható a lapban.

A BioTechUSA márkájú étrend-kiegészítők gyártását ugyan az USA-ban kezdték el, de Lévai Ferenc 1999-ben megvette a csődbe ment amerikai céget és sikerre vezette a vállalkozást. A cégcsoportot már Lévai két fia vezeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK