Miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) elmarasztalta és megbírságolta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) az orvosi vények szállítására kiírt tendere miatt, a pénztár eredménytelenítette a közbeszerzést, majd előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősségre hivatkozva, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson négy hónapra beszállítót választott - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). Április közepén bruttó 125,1 millió forintért azzal a Szenzor Kft.-vel állapodtak meg, amelyet az előző, szabálytalan eljáráson másodszorra hirdetettek ki győztesnek. Először az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t (korábbi nevén Állami Nyomda) választották nyertesnek, majd érvénytelenítették ajánlatát.

A KD áprilisi határozata szerint az OEP megsértette a közbeszerzési törvényt vénytenderén, ezért megsemmisítette az eljárás egy szakaszát és 500 ezer forint bírságot is kiszabott. A testület az OEP mintavényeket érintő átadás-átvételi jegyzőkönyveit, valamint az azt követően az eljárásban hozott valamennyi döntését és eljárási cselekményét megsemmisítette.

Az OEP tavaly decemberben az opciós tétellel együtt összesen 259,2 millió recept gyártására és szállítására írt ki közbeszerzést, a szerződés márciustól egy évre szólt volna. Az eljáráson az elmúlt évekhez hasonlóan csak két cég tett ajánlatot, a Szenzor Számítóközpont Kft. és az ANY. Az eredményről január végén döntött az OEP: az ANY-t hirdették ki győztesnek bruttó 267,8 milliós ajánlattal, míg a következő legkedvezőbb ajánlatot benyújtó a Szenzor lett, 278,6 milliós ajánlattal.

A Szenzor azonban február 5-én előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az OEP-hez, amely helyt adott a kérelemnek és az eljárásról szóló összegzését is módosította. Az ANY ajánlatát érvénytelennek nyilvánította arra hivatkozva, hogy a nyomda által becsatolt négy vénytípusnál a receptek "ofszet alnyomata tartalmilag és formailag is eltér az ajánlati dokumentációhoz mellékelt mintavények tartalmától és formai megjelenésétől". Az ANY által benyújtott vények ugyanis az OEP szerint az előző, 2012-re vonatkozó vénybeszerzés kapcsán 2012. január 5-én kiadott mintavények alapján készültek, azok tulajdonságait hordozták, és nem az új beszerzés kapcsán 2012. december 11-én átadott, eltérő tulajdonságú mintavényekét. A jogorvoslatot az ANY, kezdeményezte, a jogvitáról bővebben itt olvashat.