Bizottsági igen a magyar banki csomag meghosszabbítására

Jóváhagyta az Európai Bizottság csütörtökön, hogy Magyarországon év végéig meghosszabbítsák azt a programot, amely a bankok támogatására, adott esetben feltőkésítésére szolgál.
MTI-Eco, 2011. június 23. csütörtök, 17:25
Fotó:

Szintén engedélyezte az uniós végrehajtó testület - brüsszeli bejelentés szerint -, hogy év végéig érvényben maradjon az a likviditás-támogatási intézkedéscsomag, amelynek keretében a jogosult pénzintézetek kölcsönöket kapnak, hogy tovább hitelezhessenek a reálgazdaságnak.

A bizottság mindét esetben azzal indokolta döntését, hogy a program összhangban van a nemzetközi gazdasági válság miatt átdolgozott uniós állami támogatási szabályokkal. A programok ugyanis jól célzott, arányos, továbbá időben és méretben korlátozott jellegűek, ahogyan azt az unió előírja.

A banki csomag két, a pénzügyi piacokat stabilizálni szándékozó intézkedést tartalmaz: egy feltőkésítési intézkedést, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében új tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben. Továbbá egy garanciaintézkedést, amely ellentételezés fejében a program kezdete előtt keletkezett, legfeljebb három (kellően indokolt esetben öt) év futamidejű új tartozásokat fedezhet.

A másik, likviditási program keretében az állam kölcsönöket nyújtott magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.

Ez utóbbi programot Brüsszel jóváhagyásával már kétszer meghosszabbították.

HOZZÁSZÓLÁSOK