Az egyéni tagdíjbefizetések egy év alatt 9,64 százalékkal nőttek, ami egyértelmű jele a tagok önkéntes nyugdíjpénztárakba vetett bizalmának - véli a szövetség.

Az egészségpénztárak is növekedést értek el: az összvagyon 2 százalékkal gyarapodott éves szinten, negyedéves összevetésben pedig jelentősen nőtt a befizetések összege.

Kravalik Gábor, az önkéntes nyugdíjpénztárak 93 százalékát, és az egészségpénztárak 75 százalékát tömörítő Pénztárszövetség elnöke az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményéről azt mondta: "a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben 8,46 százalékos éves, valamint a 1,11 százalékos negyedéves vagyongyarapodás kiváló teljesítménynek számít, és egyben bizonyítja, hogy az önkéntes pénztári forma az egyik legjobb öngondoskodási alternatíva.

A Pénztárszövetség egy rendhagyó, korábbi adatokon nyugvó háttérszámítása szerint Magyarországon minden egyes foglalkoztatott számára elegendő havi 4 200 forintos önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjra futotta volna abból a pénzmennyiségből, amit pár száz forintonként a lakosság egy része sorsjegyekre költött. A nyugdíjcélú megtakarítást is el lehet és érdemes is mielőbb elkezdeni, akár havonta a szerencsejátékra költött összegeknek megfelelő mértékben - azzal a különbséggel, hogy ilyen módon azonban biztos eredménnyel kalkulálhatunk: nagyobb anyagi biztonság idősebb korban.

Havi 7400 forinttal nőtt a vagyon

Az egy főre jutó vagyon a második negyedév végén 977,5 ezer forintot tett ki, ez éves szinten 10 százalékos - átlagosan 89 ezer forintos - emelkedést jelent. Egyszerűbben, az önkéntes nyugdíjpénztárak havonta átlagosan 7400 forinttal növelték az egy főre jutó vagyont - emelte ki Kravalik. Nőttek az önkéntes nyugdíjpénztárak bevételei is: éves összevetésben 6,85 százalékkal 22,38 milliárd forintra. Ezen belül a tagok egyéni befizetéseinek összege 9,64 százalékkal 12,84 milliárd forintra nőtt, a munkáltatói hozzájárulások összege pedig 3,3 százalékkal 9,54 milliárd forintra emelkedett. Bár éves szinten is kedvező a munkáltatói hozzájárulások 3 százalék feletti bővülése, az első negyedévhez képest kiugró mértékben, 18 százalékkal nőttek. A negyedéves bővülés pedig egyértelmű jele annak, hogy a munkáltatók felismerték az önkéntes nyugdíjpénztári megoldásokban rejlő lehetőségeket - mondta a szövetség elnöke.

Többlet az egészségpénztáraknál is

A Pénztárszövetség egészségpénztár tagjainak összvagyona 43,46 milliárd forintra nőtt, ami éves összevetésben 2,34 százalékos növekedést jelent, az első negyedév végéhez képest pedig 3,44 százalékos többletnek felel meg. Bár éves szinten a bevételek minimális mértékben, 3 százalékkal, 11 milliárd forintra csökkentek, negyedéves összevetésben viszont nagyon jelentősen, 36 százalékkal növekedtek. Ezen belül az egyéni tagdíjaknál 11,14, a munkáltatói hozzájárulásoknál 47,54 százalékos volt a növekedés az első negyedévhez képest. Kravalik szerint a munkáltatói hozzájárulásoknál elért csaknem 50 százalékos bővülés szintén azt bizonyítja, hogy ezt a pénztári megoldást is fontos juttatásként tartják számon a munkáltatók.

Az egészségpénztárak a második negyedév végén 739,9 ezer tag vagyonát kezelték, ami 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A tagok a negyedévben összesen 1,7 millió alkalommal vettek igénybe az egészségkasszájuk által finanszírozott szolgáltatást. Ezekre a pénztárak összesen 9,5 milliárd forintot fizettek ki, azaz átlagosan egy alkalom 5,1 ezer forintba került.

A Pénztárszövetség arra számít, hogy az öngondoskodási formák felértékelődése során az egyik legjobb választást jelentő pénztári megoldások népszerűsége is nő a jövőben. Ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben nehéz olyan megtakarítást találni, ami biztonságosan, az inflációt meghaladó hozamokat kínál. Az önkéntes nyugdíjkasszák pedig képesek erre. Az egyéni befizetések után 20 százalékos, akár évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés is jár, akár önkéntes nyugdíj-, akár egészségpénztári befizetésről van szó. Emellett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás könnyen elindítható, nem igényel sem sok időt, sem szakértelmet.