Műtüdővel tesztelik a magyar lélegeztetőgépeket

Magyarországon elindult a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett lélegeztetőgép gyártása, ezáltal csökkent az ország kiszolgáltatottsága. A koronavírus-járvány elején ugyanis külföldről kellett vásárolni a lélegeztetőgépeket - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a BME-n.
Domokos Erika, 2020. május 28. csütörtök, 23:13
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán - A kép illusztráció.

Kiváló teljesítmény, hogy két hónap alatt olyan eszköz készült el, amely alkalmazható a betegek kezelésében - mondta az MTI szerint a miniszter a prototípus gyártási csarnokában a BME-n.

A lélegeztetőről készült sajtóanyag szerint a lélegeztetőgép prototípusát a BME készítette el, a gyártás feltételeit pedig egy állami vállalat, a BM Heros Zrt. teremtette meg. A speciális higiéniai és biztonsági feltételeket igénylő üzemcsarnokot öt hét alatt, mintegy 100 millió forintból alakították ki. A 450 négyzetméteres üzemrészben a tervek szerint naponta 10 lélegeztetőgép készülhet el.

A szerelőtérbe csak szűrt levegő kerül, az eszközbe szennyeződés a levegő közvetítésével sem juthat be. A dolgozók csak védőfelszerelésben - munkavédelmi kapucnis overallban, cipővédő lábzsákban, szájmaszkban, védőszemüvegben és kesztyűben, zsilipajtón keresztül léphetnek be. A gépeket helyben tesztelik, amelynek során egy órán keresztül műtüdővel járatják őket.

Az új fejlesztésű lélegeztetőgép a betegek kontrollált lélegeztetésén kívül alkalmas részleges légzéstámogatásra is, és megőrzi a beteg saját légzési aktivitását is. A készülék vezérlése bármilyen lélegeztetési program megvalósítására alkalmas. A készülékhez nem kell specifikus légzőkört használni, a szokványos, takarékos légzőkörökkel működtethető. Újdonsága, hogy a gép garantálja a légzéstérfogatot a légúti nyomások minimalizálásával, az áramlási görbe optimalizálásával - írták az ismertetőben.

Kásler Miklós szerint a lélegeztetőgép világszínvonalú, mindent tud, amit az eddigi gépek, az elektronikája pedig további funkciók kiépítését is lehetővé teszi. Magyarországon jelenleg elegendő a lélegeztetőgépek száma, de nem lehet tudni, hogyan alakul a járványhelyzet a jövőben - mondta Kásler, aki szerint sok országgal ellentétben a magyar kormány időben, megfelelő intézkedéseket hozott a járvány elleni védekezésért, ez látszik a fertőzöttek és a halottak számán is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg 24 koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz hárommilliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amelyben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek - mondta Palkovics.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2020.05.29 06:51

mwgér az is egy misét hogy a járvány elött hány lélegeztetőgép volt, utána meg hány lesz és ebbő hány lesz használatban és mennyi kellene egy komoly járvány esetén..

szerintem nagyon mókás számok jönnének ki kb mint a maszkoknál
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html