Nyilvánosságra hozott a Boeing repülőgépgyártó vállalat több száz olyan belső üzenetet, amelyben a cég alkalmazottai élesen bírálják a két súlyos katasztrófa miatt a forgalomból világszerte kivont 737 MAX típusú gép fejlesztését - írja a hvg.hu.

Lassan egy éve tart a polgári légiközlekedés egyik legsúlyosabb ügye. Az etióp légitársaság Boeing 737 MAX típusú repülőgépe még 2019 tavaszán zuhant le, ami után több ország is kitiltotta a légteréből ezeket a repülőgépeket. A Boeing azt javasolta, egy légitársaság se használja ezt a típust, a gépek pedig azóta is a földön vannak. A gyártó eközben igyekszik orvosolni a problémát, ami a katasztrófát kiváltotta.

Korábban lehetett már arról hallani, hogy már a tragédia előtt is arra panaszkodtak a pilóták, hogy gond van a Boeing MAX gépével, a szakértők pedig 15 évvel ezelőtt már megjósolták a tragédiát. Sőt, a hatóságok is tudtak arról, hogy nem mindig lehet irányítani a Boeing repülőgépeit.

Ennek ellenére mégis repülhettek a modellek, ami végül katasztrófához vezetett. Most a Boeing maga hozta nyilvánosságra azokat a belsős beszélgetéseket és üzenetváltásokat, amelyeken az alkalmazottak a 737 MAX-okról beszélgetnek.

A The Washington Post által idézett anyagban az olvasható, egyikük azt mondta még 2018-ban, hogy "Isten még mindig nem bocsátott meg nekem azért, amit eltussoltam tavaly."

Egy másik alkalmazott 2015 augusztusában úgy fogalmazott, a szabályozó szervek csak a fejlődést gátolják. Egy másik társuk 2017-ben úgy foglalta össze az egész helyzetet, hogy "ezt a repülőgépet bohócok tervezték, akiket majmok felügyeltek."

A Képviselőház Közlekedési Bizottságának elnöke, Peter A. DeFazio szerint a nyilvánosságra hozott beszélgetések alapján a Boeing arra törekedhetett, hogy megkerülje az ellenőrzéseket - annak ellenére, hogy a problémáról a dolgozók is beszéltek.

Az üzenetekben azt taglalták a dolgozók, hogy a pilótákat szimulátorban kellene továbbképezni, ám a Boeing ezt túlságosan költségesnek találta. A cég ugyanakkor a nyilvánosságra hozott dokumentumok kapcsán úgy nyilatkozott, az azokban szereplő kommunikációt elfogadhatatlannak tartja, és nem tükrözi azt, amit a cég képvisel.

A Boeing egyébként egészen az utóbbi napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a számítógépes alapú képzés elegendő a pilótáknak az új típusra való átmenet biztosítására, arra hivatkozva, hogy a 737 MAX nagyon hasonlít elődjére, a 737 NG típusra. Az üzenetek szerint a Boeing kész volt ebben a kérdésben vállalni a konfrontációt bármilyen felügyeleti szervvel, amely kötelezővé akarta volna tenni a pilótáknak a szimulátoros képzést.

A 737 MAX pilótáit - mielőtt a gépeket kivonták a forgalomból - mindössze egy egyórás számítógépes tréningen készítették fel az új típusra.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) úgy vélte: a nyilvánosságra került üzenetek nem vetnek fel új biztonsági aggályokat, bár némelyik tartalma és stílusa igencsak elkeserítő.