Brutálisan drágulhat a temetkezés

Módosították 2016 decemberében a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet. A temetők üzemeltetői, a temetési szolgáltatásokat végzők az átállás heteit, hónapjait élik - írja a Beol.hu. Már vannak félelmek: a kötelezővé tett online számviteli rendszer miatt tovább drágulhat a temetés - akár 20 százalékkal.
K. Kiss Gergely, 2017. március 22. szerda, 14:43
Fotó: Reuters

Még tavaly decemberben módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtását szabályzó kormányrendeletet, többek között olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tettek, amit eddig ingyen kaptak az elhunyt hozzátartozói. A temetkezési vállalkozásoknak júliusig van idejük arra, hogy átálljanak az online számlázási rendszerre, az ehhez szükséges szoftvert áremeléssel tudják finanszírozni a cégek

- Növekszik az adminisztrációnk, új számlázó-programot kell venni. Március végére minden vállalkozónak ki kell kalkulálnia az új rovatokba szükséges költségeket áfával terhelve, amelyeket a szabályozás elvár. Ez nagyon sok oldal, ami a legenyhébb árakkal számolva is minimum 20 százalékkal növeli a temetési költségeket a temettetőnek. És azt fogják hinni az ügyfelek, ezt mi akarjuk - nyilatkozta a portálnak Czirléné Kovács Tímea, tótkomlósi vállalkozó.

Példája szerint a ravatalozó használati díját most több sorra, tételre bontották: a személyi okmányokért, valamint az elhunyt ruháinak az átvételéért, a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködésért, az elhunyt megtekintéséért is pluszköltséget kell számolni. A sorok oldalakon át kígyóznak.

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének vezetője, Palkovics Katalin a Beol.hu-nak elmondta, folyamatos az egyeztetés a Belügyminisztériummal a kormányrendeletben előírt egységes számlakép minél egyszerűbb használatáért.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nekemnemezkell, 2017.12.10 15:47

@krislaci: Te biztosan úgy gondolod, azzal, hogy nem zsebre dolgoznak a temetkezési vállalatok azzal "rontott" a Fidesz?
Az "egészségüggyel" meg mi a bajod? nem kezelet az "egészségügy"? Nem kötötte be a bibidet az "egészségügy"?
csak azok beszélnek az " egészségügyről" akiknek semmi bajuk, orvos közelében nem jártak ( tehát nincs tapasztalatuk!) de tudják ezt a szót kell leírni: " egészségügy"! Gyenge duma! Igaz az akasztás az balos privilégium, de elvtárska, azok az idők már elmúltak, nem is lenne miért akasztani ( bár nekik ahhoz nem kellett konkrét ok! ) harmadrészt meg nem kerültök nyomott bagázs a hatalom közelébe sem, szerencsére! Az kellene megint!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.03.22 15:55

Ekkora parasztvakítást, hihetetlen... :D Szóval egy havi párezer Ft-s költségtől (online számlázó szoftver használati díj), és ahogy 1 sor helyett 5 sort kell felvinni egy számlára az 20%-al emeli a költségeket... hogy nem szakadt be a ravatalozó amikor ezt kijelentette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.03.22 15:29

Se egészségügy, se temetés? Mit lehet még Magyarországon ellopni vagy elrontani? Mindegy, "Csak a Fidesz"!
Jut eszembe: a lámpavasra akasztottak temetése hogyé' megy mostanság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html