A jelenséget nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. Lőrinci Hulladékkezelő telepének bűzszennyezése okozza - válaszolta meg Nagy István agrárminiszter Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásban feltett kérdését. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedések történtek eddig a hatvani bűz megállapítása érdekében. A Hunviron Kft. 1992 óta végzi a Mátravidéki Erőmű Lőrinci pernyehányójának rekultivációs munkálatait. A Hatvani Hírlap már idén áprilisban arról írt, hogy a jó idő beköszöntével reggelente és este ismét erős bűz érezhető Hatvan több pontján.

Az agrárminiszter válaszából kiderült, hogy a területi környezetvédelmi hatóság többször is ellenőrizte a telepet és számos hiányosságot tárt fel. Például több ezer tonna vasúti talpfát, villanyoszlopot tárolnak szigetelés nélküli területen, a veszélyes hulladék leürítő medencék száma és mérete nagyobb az engedélyezettnél, a végzett kezelési technológia pedig egyáltalán nem szerepel az engedélyben. A kezeletlen szennyvíziszap mennyisége és tárolása sem volt megfelelő. Nagy István válasza szerint a hatósági eljárás végén mechanikai, biológiai, fizikai és kémiai bűzcsökkentő intézkedések meghatározására kötelezték a céget.

Ígéretet tett arra, hogy a területi környezetvédelmi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri majd a cég működését és amennyiben a helyzet nem változik, akkor végső esetben akár meg is tilthatja a társaság tevékenységét. A cég oldalán egy korábbi közlemény olvasható, amely szerint "cégünket hetek óta méltatlan támadások érik, de mi ennek ellenére partnerei szerettünk volna lenni a lakosságnak". A Dankóné Kövi Márta ügyvezető visszautasította azokat a szerinte alaptalan vádakat, hogy minden kellemetlen szagért ők lennének a felelősek.

Fotó: MTI Fotó/Máté Zoltán