Céges lopások, csalások - milliárdos a kár

A világ vállalatai közül ötből négyet megkárosítottak belső visszaélések, csalások az elmúlt három évben - állapítja meg a kockázatkezelési konzultációval foglalkozó Kroll Inc. tanulmánya.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 09:46
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A világ minden táján működő, tíz különböző ágazathoz tartozó cég 892 igazgatói beosztásban dolgozó vezetőjét megkérdező felmérés azt is kiderítette, hogy minden tizedik nagyvállalat több mint évi százmillió dollár veszteséget szenved el az ilyen ügyek nyomán, az évente több mint ötmilliárd dollár árbevételt elérő társaságoknak pedig átlagosan 20 millió dollár költséggel kellett számolniuk a csalások miatt. Ráadásul a válaszadók 81 százaléka úgy látja, hogy növekszik vállalata kitettsége a csalásoknak.

A visszaélések között megtalálható a fizikai eszközök, berendezések, illetve a bizalmas információk ellopása, a belső pénzügyi szabályok áthágása, a korrupció, valamint a vesztegetés is. Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a csalások ilyen nagy mértékének, a megkérdezettek az alkalmazottak gyors cserélődését említették a legtöbbször. Emellett rést vághatnak a vállalatok biztonsági hálóján a kiterjedt informatikai szolgáltatási szerződések, amelyek utat nyithatnak a számítástechnikai rendszerekben tárolt információk ellopásának. Az új piacokra való belépés, valamint a cégek együttműködésének szorosabbá válása szintén kockázati tényezőt jelent.

A tanulmány szerzői szerint az esetek szaporodása mellett az is gondot okoz, hogy még a kis lopások is súlyos következményekkel járhatnak, mivel a legjelentéktelenebbnek tartott ügy napvilágra kerülése is az érintett cég költséges átvilágításához vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK